V dnešním článku bych se chtěl zabývat novým trendem staření whisky a to pomocí moderních technologií. Samotný proces lze chápat velice jednoduše. To, co trvalo přírodní cestu např. deset let, nyní může trvat čtvrt roku, měsíc nebo i při použití správných látek den. Zdá se vám to šílené? Bohužel, je to tak.
Blender jako krejčí
Jaká je v současné době budoucnost whisky a ostatních destilátů je velmi těžké predikovat. Jediné, co můžeme říci, že trh, jak jej známe dnes, již s největší pravděpodobností nebude existovat. Bude mít úplně jinou podobu. Levný čirý alkohol, chemicky stařený alkohol a přírodní cestou stařený alkohol. Někdo by si řekl, že asi nevěří vlastním očím, co zde píši, ale je to tak. Dlouho jsem se odhodlával napsat tento článek, ale faktem je, že budoucnost alkoholu a zvláště toho investičního, bude úplně jiná, nežli si dnes představujeme. A jak to tedy je?
Pusťte na to chemii
Způsobů, jak dosáhnout dobře stařené whisky je několik. Jednu odpověď jsem dostal ze Zemědělské university, kdy mi XY trvdil, že přidáním látky XY (nebudu zde nikoho navádět) lze během okamžiku dostat 10y starou whisky. Rozdíl téměř nerozeznatelný. Hmm, je to tak.
Další variantou je různé střídání teplot v přesně stanovených časových intervalech, různé působení světla a následně přidání dubové štěpky do vysokotlakých nerezových nádrží. Ač se může zdát, že se jedná o složitý proces, naopak.
Dále lze k urychlení celého procesu použít reproduktorů, které vytváří v sudu cílené otřesy. A nakonec tu máme nejmodernější přístroj a zároveň postup, což je ultrazvuk, jehož působením se velmi citelně snižuje doba staření.
Věk není žádný problém
A jakou největší dobu staření lze těmito způsoby získat? Na základě chemických rozborů bylo zjištěno, že ani 33y whisky není žádný problém. A co je zajímavějšího, tyto whisky již sbírají první úspěchy a ocenění.
Jaká je rychlená whisky
Na tuto otázku je velmi těžké v této chvíli odpovědět, protože celý proces je poměrně na začátku. Co je však jisté, že např. pomocí ultrazvuku se dnes vyrábí úplně nové, unikátní whisky, které mají celou škálu nových chutí. Zároveň však platí, že se lze přiblížit jakékoli jiné whisky, což znamená, že je to jen otázkou správného nastavení, tedy jde jen o software.
Známé rychlené whisky
No paradoxem je, že dle zákona by se tyto nápoje whisky nazývat neměli, nicméně ano, již dnes můžete ochutnat whisky budoucnosti. Jedná se např. o Highspire nebo Deviant „whisky“.
Závěrem
Musíme se uvědomit, že dnes jde především o byznys. Rychle vyrobit, rychle prodat, rychle vydělat. Někdo si dnes říká, to se nemůže ujmout. Naopak. Nástup těchto destilátů bude raketový, protože cena a vlastně chuť bude hrát v jejich prospěch. Ve své podstatě tu máme jasný substitut. Oblek. Kdo dnes má oblek šitý lidskou rukou. A stejně tak to vidím i u destilátů. Poctivé destiláty tu byly, jsou a budou, ale hlavní proud se bude odvíjet již někde jinde. Z uvedeného jasně vyplývá, že cena současných láhví, při naplnění mých obav, půjde raketově nahoru.
MK
Takže další dobrý argument pro nákup dobrých 25Yo+ lahví protože se jich bude dělat méně a méně a budou vzácnější a vzácnější, to je dobrá zpráva. A nejlepší okamžik přijde za takových 20 let až si lidé uvědomí, že tradiční whisky se už skoro nevyrábí, trend se začne obracet zpět tímto směrem, lidé začnou po takových lahvích prahnout a dnešní obyčejné 10Yo-12Yo lahve budou mít cenu zlata.
Dobrý den, já bych byl v těchto závěrech poměrně opatrnější. Jako analytik si musím srovnat situaci s minulostí. Po roce 89 se rušily pouliční trhy s tím, že se vše bude kupovat v super a hypermarketech. Chyba. Vše se vrací. S příchodem internetu se předpovídalo, že kamenné obchody budou zrušeny a vše se bude odehrávat online. Také chyba. Stejnou chybu bychom udělali asi i u tohoto tématu. Je nepochybné, že “rychlo” stařený alkohol má budoucnost a to již ke vztahu k patologii dnešní společnosti. Na druhou stranu si musíme říci, kolik je často limitovaná edice nějaké whisky. Často to jsou řádově tisíce kusů. To zase v na Evropu atd., není moc. Co bude mnohem horší je, že začnou krachovat malé palírny, protože nebudou schopny konkurence. Nakonec tedy můžeme predikovat budoucnost. Kvalitní a poctivé whisky, cognac, rumy tu budou. Jejich cena může, ale také nemusí být vyšší. Já si myslím, že spíše bude v přímém prodeji stagnovat. Nic dramatického. Jiná situace však nastane, pokud si tuto láhev necháte na mých oblíbených 20 let. Tam ta cena půjde raketově nahoru. MK
Jestli Vám nějaký zemědělec tvrdil, že po přidání látky XY do čistého lihu dostanete ekvivalent stařené whisky, tak Vám prachsprostě lhal, nebo si z Vás dělal akorát legraci. Whisky je mix desítek látek, které naše senzorika vnímá a jednou jedinou látkou to neobejdete (leda u nějakého “vypity”, kterému by stačil tuzemák)
Dobrý den, až budu zanedlouho hovořit s p. děkanem, vzkáži. Ale možná je tip na příští moji akci, kam bych přinesl tuto láhev a zařadil bych jí na tajno mezi ostatní whisky. Každopádně to není o lihu a jedné látce. Je to o tom, že když vypálíte whisky, můžete přidáním látky dostat poměrně slušný ekvivalent 10y whisky. Hodně podobně je to o např. karamelu a destilátech. Nepředstavujte si prosím špičkový produkt, ale celkem slušný pro běžného konzumenta, to ano. MK
To mi trochu připomíná sci-fi, kde pokud umí podle nastavení uspořádat molekulární strukturu, tak umí vyrobit cokoliv. 🙂 Jinak podle mého to až tolik sběratele neohrozí, protože je to vidět i na jiných sběratelských předmětech – vyrobit to dokáže identicky více subjektů, ale pocitově si lidé stále kupují ten originál s nějakým příběhem. V čem ale vidím srovnatelný problém jsou alternativy a množství nabídky na trhu, který mi přijde inflační. Čím dál více značek, širší základní řady i množství limitovaných edic. Teď už si lidé kupují i podíly v sudech apod. A do toho má přijít “rychlowhisky”. Podle mě je vidět jak se se sběratelství vytrácí “konzervativnější přístup” a je čím dál více spekulativnější, což je ve světe investic v součastnosti normální. Takže myslím, že bude pár lahví nebo značek, kde se bude kolem toho dělat hype a budou se otvírat kratší časová okénka pro zisk. A pak že investoři přestanou kupovat “cokoliv” a budou se čím dál více vracet do minulosti “ke klasice”. Takže budou portfolia založená spíše na starších a raritních lahvích s nějakou občasnou spekulací, než třeba na přikupováním solidních lahvích a větší šířce sbírky jako doposud.
Dobrý den, děkuji za komentář. Já s vámi souhlasím v tom, že investičně to nebude nic zajímavého. To je fakt. Na druhou stranu to bude skvělá příležitost pro velké hráče. Společnost nebohatne na 12y a více letých whisky, ale na 3y. To je důležité, když jste schopen z 3y whisky udělat např. 33y. Co na tom, že to není investiční láhev a nebude, ale když 3y whisky má cenu 300,-, 33y má cenu 80 000,-, a vy vyrobíte napodobeninu za 1200,-, má to svůj obchodní potenciál. To, že bude v budoucnu velmi ceněná kvalita, konzervativní přístup, o tom také žádná. Důležité však je, kdo ovládne tyto technologie. Podle mého to bude bohatý kapitál a tím ztíží vstup nových společností na trh, a způsobí i krach malých. Kupování podílů v sudech je za mě naprosto v pořádku. Ve vínu se tak děje desítky let zpětně a na léta dopředu. Funguje to a není to nic proti ničemu. Naopak. Faktem je, že vznikne nová skupina milovníků alkoholu, která se bude více a více okrajově profilovat, stejně jako u vína. MK
Z uvedeného tedy jasně vyplývá příležitost na nákup akcií firem (pokud se veřejně obchodují), protože by tedy měly ujmout podíl všem palírnám “z whisky boomu” v posledních letech a to nebude málo. Takže budou předpokládám existovat zavedené palírny, kde se bude tedy platit premium jako v případě bioproduktů a velké firmy s podílem u všech běžných konzumentů. Pak nechápu ten raketový růst, protože dejme tomu 12y, 15y apod whisky si nekupují jen sběratelé a pokud je chutový profil podobný za zlomek ceny, nejsem si jistý jestli tolik lahví i přes třeba zaniknutí najde protistranu? Nebylo by lepší transformovat sbírku jen do několika top lahví “přírodních produktů” nebo jaký máte pohled na důsledky této nadcházející tržní transformace z ohledem na portfolio sběratele?
Dobrý den, velice děkuji za zajímavou otázku a komentář, na něhož je poměrně velmi složitá odpověď. Pokud jde o zavedené a silné palírny, tady si myslím, že je jasno. Jejich postavení se bude i nadále posilovat, budou ničit malou konkurenci. Buď jí koupí, nebo zničí tržním mechanismem. Na trhu vždy zůstanou punk palírny, které si najdou zbytky v podobě přesně a úzce specifikované cílové skupiny. Pokud jde o ceny whisky, její zhodnocení, zde bych byl trochu opatrnější, protože zhodnocení nemusí být dáno zájmem na trhu, ale třeba zvýšenou daňovou povinností pro nové láhve nebo zvýšením mandatorních nákladů na výrobu: elektřina, voda, slad, mzdy atd.. Co se týče akceptace vyšších cen v globálu, co je prostě dáno tím, jak se zvyšuje životní úroveň, lidstvo bohatne a mění se struktura “nákupního koše”. A nyní se dostáváme k vaší závěrečné otázce. Já osobně nyní nic měnit nebudu a počkám, jak se vše bude vyvíjet. V diplomacii platí takové pravidlo: Všechno je jinak. Tím nechci říci, že vaše uvažování je špatné, naopak. Já si ale myslím, že nejhorší je dělat rychlá rozhodnutí. Alkoholová lobby je jedna z nejsilnějších na světě a uvidíme, co přinese budoucí legislativa. Ta bude klíčová. A až po ní, lépe na základě celospolečenské diskuse před jejím přijetím, lze dělat nějaké opatření. MK