Written by 8:21 am Zaujalo mě

Reklama v minulém století

Nic neukazuje naši společnost tak jako reklamy a jejich vývoj. Je skutečně zajímavé pozorovat, jak se v průběhu posledních ne sto, ale třeba i padesáti, čtyřiceti letech změnilo vnímání společnosti. Neříkám, že je to vždy k pozitivnímu. Popravdě jdeme tak trochu z extrému do extrému, kdy dnes nevíme, zda muž je muž a žena je žena.

Nicméně podívejte se v obrazové příloze na výběr třiceti zajímavých reklam, které můžeme z dnešního úhlu pohledu považovat za zcela nekorektní. Kdyby dnes byly zveřejněny, nevím, nevím, zda by to dokázala v době společenské korektnosti firma i ustát. Mnohé ne.

Pokud bych chěl na něco zvláště upozornit, tak na klasickou manipulaci, vědci zjistili. Jak poetické a stále fungující i v dnešní době. 

Závěrem

Jako autor tohoto článku ukazuji pouze historii reálných reklam a odmítám jakoukoli spojitost v dnešním úhlu pohledu. Je to jen ukázka naší vlastní historie. Nic víc, nic míň. Jen mi zkrátka přijdou komické výroky: Dříve bylo lépe, dříve byli lidé slušnější, společnosti odpovědnější atd.. Zkrátka nesmysl.

MK

Close