Written by 1:15 pm Moda a styl

Zapínání saka. Teorie a řešení.

Počty, řady, jak se to vlastně zapíná? Jak šel čas a móda, zapínání saka bylo někdy jednoduší, někdy komplikovanější. Pojďme se podívat na všechny varianty, historii a teorie.

Hlavním paradoxem zapínání saka je, že se většinou nezapínají všechny koflíky. Jak se to stalo? Na to existuje hned několik teorií.

  • Anglická král Eduard VII velice rád jedl, což se projevilo i na jeho postavě. Avšak jednou zcela neodhadl situaci a nasytil se natolik, že nedopnul nejspodnější knoflík. A jelikož to byl král, následovali jej z úcty i ostatní.
  • Jako dnes mají muži automobily, měli v 19. století koně. Abyste na takového koně mohli nasednout a jezdit, museli jste si rozepnout poslední knoflík.
  • Velká Británie je proslulá tradicí vytvářet nejrůznější kluby a spolky. Tato tradice má své hluboké kořeny zvláště na prestižních universitách, kde mimo jiné studenti nosí uniformy. Aby se příslušníci jednoho takového spolku hned na první pohled poznali, měli spodní knoflík rozepnutý.
  • Mě osobně se nejvíce líbí „rytířská“ teorie nošení meče, který v dřívějších dobách muži nosili. A aby jej mohli rychle a pohodlně tasit, museli mít poslední knoflík otevřený. Dnes na to vlastně navazují dnešní policisté, kteří také musí rychle vyjmout svoji zbraň z pouzdra. 

Tak to byla trocha teorií a legend. Nyní se pojďme podívat na tvrdá fakta. Dnes je nezapnutý poslední knoflíček doslova nutnost. Kdokoli si někdy nechal ušít oblek, ví, že plně zapnuté sako je velice obtížné a nepraktické nosit. Pokud chcete něco vložit nebo si vzít z kapes kalhot, rozkročit se atd., je to obtížné a velmi nepěkně to i vypadá. Dnešní saka totiž vůbec s plným zapínáním nepočítají, a tak byste vypadli velice hloupě a cítili se i velice nervózně.

Mezi další klady rozepnutého posledního knoflíku patří již zmíněný estetický efekt. Spousta mužů je nechtěným majitelem „kancelářského“ bříška, případně jsou i silnější postavy, což je rozepnutím skryto.

Jednořadá saka

Hlavní výhoda tohoto zapínání je, že si takové sako můžete v sedě rozepnout. Avšak jak jakmile vstáváte, vše ihned zpět.

Sako s jedním knoflíkem

Trochu neformální, avšak stále populární. Vždy se zapíná.

Sako se dvěma knoflíky

Klasické jednořadé sako se dvěma knoflíčky. V současnosti nejpopulárnější typ saka. Zapíná se vždy jen horní knoflíček.

Sako se třemi knoflíky

Klasická saka mají knoflíky normálně, zapíná se pouze prostřední, nebo horní dva knoflíčky.

3 – roll – 2 saka mají horní knoflíček na klopě, zapíná se pouze prostřední knoflíček.

Sako se čtyřmi knoflíky

Nepříliš časté a populární sako. Zapínáme pouze horní tři knoflíčky.

Dvouřadá saka

Tento typ je opakem jednořadého.  Dvouřadá saka se nerozepínají ani v sedě.

4×1

Sako má na celkově 4 knoflíky (2 x 2), zapínatelný je ale pouze jeden a tři jsou na okrasu. Takže zapnout.

4×2

Sako má také 4 knoflíky (2 x 2), zapínatelné jsou dva nad sebou. Zapínáme pouze horní.

6×1

Sako má 3 dvojice knoflíků (3 x 2). Zapnout se dá opět jen jeden, spodní. Zapněte ho.

6×2

Nejběžnější typ dvouřadého saka, má celkem 6 knoflíků (3 x 2). Zapínat se dají jen dva z nich. Zapínáme pouze horní.

MK

Close