Written by 9:06 am Lifestyle

Úsměv je základ úspěchu v životě i obchodu

Ty nejdůležitější věci bývají často zadarmo. Úsměv je jedna z nich.

Když jsem viděl American History X, velice mě zaujala jedna z posledních scén, kdy hlavní protagonista říká, jak byl celý život na něco nebo někoho naštvaný. Výslednou myšlenkou bylo, že takto se žít nedá. A měl pravdu.

Vidím to den co den na FB. Spousta motivačních citátů, jak být v pohodě a pak vyjdete ven a vidíte jen kyselé obličeje. Musím se přiznat, že i já, pan distingovaný, jak jsem často slýchával, jsem se úplně nerad smál. Proč? Ani nevím. Každopádně je to už velká řada let, kdy jsem se rozhodl, že to změním. Prostě jsem se ze začátku, přiznávám, učil nuceně smát na tento svět. Jenže pak se mi ten svět změnil. Začal být krásnější, milejší, pozitivnější. A stejně tak se proměnil i můj život.

Pamatujte, devadesát procent vašeho úspěchu je úsměv. Ať je to v zaměstnání, byznyse, doma, sportu, úsměv je základním stavebním prvkem úspěchu a navazování interpersonálních vztahů. Úsměv velmi často bývá prvním a nejdůležitějším vjemem protistrany. Úsměv ukazuje sebevědomí, úspěch, pozitivní energii. A za vše nemusíte zaplatit ani korunu.

Úsměv je nakažlivý

Cca před deseti lety jsem měl cholerického nadřízeného a třicet kolegů v týmu, které jsem řídil. Můj „šéf“ si již v osm hodin ráno musel vzít prášky, aby vůbec psychicky vydržel celý pracovní proces. Pro dokreslení obrazu, když jsem po třech letech změnil místo svého působení, lékaři a úřady mu odebrali zbrojní i řidičský průkaz, protože byl okolí nebezpečný a musel se dlouhodobě ambulantně léčit. Nicméně nikdo v mém týmu stresem netrpěl. Proč? Protože jsem při každém jednání použil svůj úsměv. Na první pohled bezvýznamná věc, vždy navodila daleko lepší, pozitivnější atmosféru a kolegové říkali: Když jsme tě ráno viděli, jak se usmíváš a všechny nás pozdravíš, věděli jsme, že dnes vše zvládneme. Vlít energii do těla mě nestálo ani korunu. Jen třicet vteřin širokého úsměvu a jistého hlasu.

Úsměv snižuje stres vám i okolí

Čím více se usmíváme, tím více stimulujeme mozek, který vyplavuje endorfiny, jež snižují hladinu stresu a zlepšují náladu. Zajímavé je také zjištění, že mozek se stává na úsměvu tak trochu závislý. To znamená, že čím více se usmíváte, tím více se tento stav vašemu tělu líbí a tím rychleji a snáz jej následně dokáže navodit.   

Úsměv posiluje imunitní systém

Další neurotransmiter je serotoin, který pozitivně přispívá k štěstí člověka a posiluje imunitní systém. Nadarmo se neříká, že devadesát procent nemocí pochází ze stresu a ty se dají psychosomatickou léčbou úspěšně řešit. Velmi zjednodušeně, místo léků nasadit pozitivní náladu.

Univerzální znamení štěstí

Spousta gest, posuňků, potřesení rukou atd.. mohou mít v různých částech světa a kulturách jiný význam. Úsměv je však všude stejný. Ať jste kdekoli, úsměv je znamení dobré nálady a často také úspěchu.

Úsměv navazuje nové vztahy

Tak jako mračení, zkřížené ruce a nohy jsou symbolem nepřístupnosti, s úsměvem je tomu právě naopak. Úsměv ukazuje všem v okolí vaši přístupnost, důvěryhodnost, společenskost a v neposlední řadě úspěch. Lidé rádi komunikují s někým, kdo je sympatický, usměvavý, pozitivní, protože je nabíjí energií. Zkrátka a dobře působíte mimo jiné i důvěryhodněji. A to se počítá.  

Úsměv léči srdce

Pokud se usmíváte, zvyšuje se vám průtok krve ve vašem těle a snižuje krevní tlak. To má velmi často pozitivní vliv na řešení, spíše prevenci před kardiovaskulárními potížemi.

I falešný úsměv má svůj význam

Pokud si nyní někdo řekl, že mu není do smíchu, vězte, že i nucený úsměv může přispět k pocitu štěstí a to i přesto, že tomu současný stav neodpovídá. Mozku i svému tělu vysíláte jasný signál. Není to v pohodě, ale přesto to zvládneme. Je to takový I. P. Pavlův reflex. Prostě mozek má spojeno usmívání s něčím pozitivním. Když aktivujete svaly, které se používají pouze při smíchu, řekne si, něco je super, a začne uvolňovat již míněné endorfiny a serotonin.

Úsměv zvyšuje produktivitu práce

Pokud se v práci usmíváte, lidé za vámi více chodí, více se vám svěřují, více vás žádají o spolupráci. A jak my manažeři víme, vše je v komunikaci a úsměv je jejím základním stavebním prvkem.

Závěrem

To, že jste si mohli mnohokrát v tomto článku přečíst slovo úsměv v nejrůznějších podobách, má svůj význam. Pokud se právě alespoň trochu usmíváte, tak jste jej právě nalezli. Pokud ne, tak se nad tím určitě zamyslete. Úsměv prosím.

MK

Close