Written by 8:34 am Lifestyle

Tetování? Ne, děkuji, jsem rebel

Osobní pohled, proč tetování pro mě v současnosti není téma. Dnes můžeme hovořit o zlatém věku tetování.  My si však povíme opravdové minimum, jen pár zajímavostí, které bystě měli, mohli znát.

Tetování

Kosmetická úprava kůže mikro-pigmentovou implantací, kdy jsou částečky barviva vpravovány pomocí jehly pod kůži tetované osoby.

Název

Samotné slovo tetování má tři historické kořeny:

  • Tahiti – tatau –označovat
  • Samoa – tautau –kreslit
  • Malajsie – tatu – rána

První doložený případ tetování

Nález v ledu slavné mumie Ötziho, datované zhruba k roku 3300 př. n. l. Na jeho nohou bylo zjištěno několik paralelních čar.

Proč se lidé nejčastěji nechávali tetovat

Tetování mělo rituální charakter a hierarchické odlišení v rámci struktury dané společnosti, kmene, rodu. Někdy také mělo základy v medicíně a někdy také sloužilo jako rodokmen či záznamník událostí v životě nositele. Důvodů jsou opravdu desítky.

Paradoxy tetování

Dříve se především tetoval obličej, což je dnes vzácností. Ale už zase ne takovou jako např. před. 20 lety nazpět.

První potetovaný Evropan

V 18. století ze svých cest James Cook přiváží do Evropy tetované chlapce. Tak se veřejnost více seznamuje s tímto zdobením těla. Doposud bylo tetování v Evropě přísně neveřejné, většinou šlo o tajné spolky. Prvním tetovaným Evropanem v klasickém stylu byl na přelomu 18. a 19. století francouzský námořník Jean Baptist Cabri, který byl po ztroskotání své lodě adoptován a tetován domorodým kmenem.

Prvními místy s tetovacími salony byl Londýn, Hamburk a Antverpy. Tetování byl symbol námořníků, následně pak rebelantů a prostitutek. Tedy okraje společnosti.

Tetování dnes – osobní pohled

Zatímco v minulosti jakékoli zdobení kůže mělo hlubší, rituální význam, dnes je vše stejné jako: párek v rohlíku a kolu, prosím. Prostoduché nanynky mající neustále se opakující ornamenty nad zadkem působily ještě před pěti lety neobyčejně sexy. Dnes se ale jich hanba připojila k tečkám po piercingu v obočí nebo nad horním rtem.

Stejně hloupě působí nekonečné řady vnitřních zoufalců, kteří si myslí, že pokud se nechají potetovat, změní se z chlapců na chlapy. Jenže tento blitzkrieg, válka snadno a rychle nefunguje. Jediné, co lze v přímé úměře sledovat je, čím větší vnitřní zoufalství, tím zoufalejší tetování.

Toto mé opovržení nelze samozřejmě paušalizovat. Co ale můžeme s klidným svědomím říci je, že 98% veškerých tetování jsou tetování komerční, prostoduché a hloupé. V záplavě této duševní jednoduchosti se člověk bez tetování stává rebelem.

Závěrem

Dovolím si vyslovit až kacířskou myšlenku, že čisté tělo bez známky tetování je dnes znakem opravdového gentlemanství a návratem k ideálu muže typu „Jamese Bonda“. Tetování bych ponechal tradičním kulturám, kterých si velice vážím, zvláště pak té japonské. Pokud se mám připojit do záplavy laciných kopií LV, děkuji, nechci. Jak jsem již v minulosti psal. Nejlepší značkou světa je vaše jméno. Dnes mohu s klidným svědomím říci, nejlepším zdobením těla je krásná, čistá a zdravá kůže.

K zamyšlení: Ti největší a nejstatečnější válečníci, samurajové, si často jako téma svých tetování vybírali květiny a stromy. Jak „dětinské“. Zkrátka, drsné tetování muže nedělá.

MK

Close