Written by 1:23 pm Rady a tipy

Rulandské nebo pinot? Znáte rozdíl?

Rulandské šedé je starobylá francouzská moštová odrůda vinné révy (Vitis vinifera), spontánní, pupenová mutace odrůdy Rulandské modré (Pinot Noir – Pinot od latinského Pin – šiška protože hrozen s drobnými bobulemi připomínal šišku borovice). Odrůda pravděpodobně vznikla v Burgundsku, odkud se rozšířila po celé Francii, zvláště do oblasti Champagne. Do Maďarska se dostala již ve 14. století, stejně tak do Čech.

Ampelografická komise v Německu doporučila roku 1874 název Burgundské šedé, který se přejal i v českých zemích. To je ale právně chráněný francouzský oblastní název a na základě rozhodnutí soudu v Haagu vycházejícího z mezinárodní Lisabonské dohody na ochranu označení původu se musel změnit. Proto bylo roku 1993 rozhodnuto všechna “Burgunská” vína přejmenovat. Tehdejší vinařská veřejnost nesouhlasila s mezinárodním názvem Pinot a jako nový název bylo zvoleno slovo “Rulandské” na počest německého obchodníka s vínem Rulanda.

Johann Seger Ruland narozen v Erlebachu 1683, zemřel ve Špýru 1745 v Německu. Obchodník a farmaceut, je mu přisuzovaná zásluha za rozšíření odrůdy Pinot gris v Německu. V roce 1711 vysázel sazenice pro něho neznámé odrůdy na několika zahradních vinicích ve Špýru, později vyrobené víno bylo překvapivě velmi sladké a pitelné. Od té doby bylo velkou módou v Německu vysazovat odrůdu Vinum Bonum Spayer, (tehdejší název pro Pinot gris).

MK

Close