Written by 8:21 am Moda a styl

Proč mají muži zapínání vpravo a ženy naopak

Různé teorie, nad nimiž se můžeme i často pousmát.

Služebné

Knoflíky a drahé šaty vůbec, byly v minulosti výsadou vyšších vrstev. Zatímco muži, většinou praváci, se zapínali sami, ženy potřebovaly k této činnosti často pomoc nejrůznějších služebných. A protože ty k nim přistupovaly v obráceném pohledu, zapínání je u žen na levé straně.   

Postupem doby, kdy se knoflíky stávali širším vrstvám obyvatelstva dostupnější, převzaly přirozeným způsobem „manýry“ dam i obyčejné ženy. Tedy, tak i trochu proto, aby se jim vyrovnaly.

Jízda na koni

Pokud jste viděli původní sezení žen při jízdě na koni, pak víte, že neseděly obkročmo jako muži, ale na levém boku ve směru jízdy. Pokud by měly zapínání jako muži, velmi reálně by jim hrozilo profouknutí. Pokud by se ale zapínání prohodilo, zůstaly by ženy tomuto negativnímu vnějšímu vlivu uchráněny.

Kojení

Chce-li matka nakojit své dítě, musí si rozepnout svůj oděv. A opět, protože většina matek jsou praváci, drží své dítě v ruce levé a pravou může snadněji knoflíky v levém gardu rozepnout.

Zbraň

Pokud v minulosti chtěl muž tasit svoji zbraň, vytahoval jí od levého boku pravou rukou. Opět tedy měla zafungovat častější orientace: pravák x levák. Ženy zbraně nenosily, a proto zapínání na druhou straně.

Feministky

S dvacátým stoletím ženy více začaly přebírat ryze typicky pánské oblečení. Kalhoty, košile, saka atd. Opačné zapínání bylo tedy pouze logickým vyústěním emancipace a snahy odlišit se.

Závěrem

Některé teorie jsou velice úsměvné. Ono je jich víc, ale ty úplně z řad sci-fi jsem už raději ani neuváděl. Jedna se zdá logická a zbytek pobaví. Proč je ale neznat, že?

MK

Close