Written by 8:50 am Moda a styl

Proč je na čepici bambule

Četl jsem velké množství nejrůznějších teorií podobných tomu, že nás na zeměkouli pořád ovládají marťané. Jenže jak tomu tak bývá, řešení je úplně jednoduché a často velmi praktické.

V 18. století námořnictvo brázdilo světové moře a oceány na trochu jiných lodích, než jak je známe dnes. Dřívější plavidla byla s volným prostorem podobná spíše dnešním ponorkám. Prostě v nich bylo málo místa, hlavně co se výšky týče.

A když jste v podpalubí a moře si pohrává s vaší lodí, to si pak jeden svoji hlavu pěkně „omlátí“ o nízké stropy. Řešení této situace trvalo poměrně dlouho, až si jeden z inteligentních námořníků na svoji pokrývku hlavy našil první bambuli, která tlumila nárazy. Přiznejme si, velmi praktické řešení.

Ostatní jej následovali a to do té míry, že se z bambule stává módní výstřelek, který najednou chtějí všichni. Zavádí se i v ostatních vojenských jednotkách a už nemá jenom tlumící funkci, ale také identifikační, kdy lze na dálku podle bambule poznat, z jaké jednotky ten určitý voják je.

Netrvá dlouho a novinku přebírá i běžné měšťanstvo a rázem je nová móda na světě.

Závěrem

Je toho ještě mnoho, za co vděčíme vojákům. Až i vám někdy bambule ztlumí náraz do vaší hlavy, usmějte se a řekněte: Díky, námořníci.

MK  

Close