Written by 8:33 am Rady a tipy • 2 Comments

Glenmorangie 18y – DOPORUČUJI – ideální investice 02/17 + zpětný pohled

Palírna Glenmorangie (přeloženo Údolí klidu) byla založena v roce 1843 Williamem Mathiesonem z Talinu a až do roku 2004 si jako jedna z mála držela statut nezávislé společnosti, což se změnilo příchodem nového akcionáře, velmi bohaté a úspěšné společnosti Moet Hennessy.

Autenticitu whisky získávají díky vysokým destilačním kotlům a velmi široké škále používaných dubových sudů od bourbonu, přes portské, sherry nebo dokonce madeirského vína.

Ocenění:

•             International Wine & Spirit Competition, 2009: Gold (Best In Class)

•             World Whiskies Awards, 2016: Bronze

•             International Wine & Spirit Competition, 2015: Gold

•             World Whiskies Awards, 2015: Best Highland Single Malt 13 to 20 Years

•             World Whiskies Awards, 2014: Bronze

Aroma: Bohaté, kulaté a sladké se sušeným ovocem a komplexní květinovou vůní

Chuť: Vybalancovaná chuť medu, sladu a květin. Datle a fíky na pozadí s náznaky dřevěného kouře.

Dokončení: Dlouhé a svůdné se sladkým sušeným ovocem a jemným náznakem Olorosa.

Proč mě tato láhev zaujala

Musím říci, že Glenmorangie 18y je naprosto ideální láhví pro člověka, který s investováním začíná a naprosto povinná láhev pro člověka, který již nějakou tu whisky má. V tuto chvíli mě vůbec nenapadá substitut, který by na trh dodala prestižní společnost, láhev získala pět prestižních ocenění, obsah zrál osmnáct let a ještě k tomu cena nepřekročila ani dva tisíce korun.

Jak vidím její budoucnost

No rozhodně to nebude láhev, která vám vydělá neuvěřitelné jmění, ale na druhou stranu vám stačí obyčejný selský rozum, abyste věděli, že pokud takovou láhev dnes koupíte za 1799 korun, asi ta cena nevydrží navždy.

Budu hodně střízlivý, celou dobu tu plánujeme na dvacet let, takže s jakou konečnou hodnotou můžeme počítat? Vůbec bych se nebál ceny 10 000,-. Chápu, že si někdo řekne, že to není nic oslňujícího, ale když si uvědomíte, že se jedná o zhodnocení o minimálně 500%, pak je to k zamyšlení. Ještě jednou říkám, držím se raději při zemi.

Závěrem

Glenmorangie 18y bych přirovnal k hokejové kartičce, které jsme si jako malí kluci mezi sebou vyměňovali. Byly zkrátka kartičky slavných hráčů, které nikdo nechtěl, protože bylo trapné je mít. Každý mohl mít Gretzkyho, ale nakonec ho nechtěl nikdo. Dnes by ta hokejová kartička měla cenu. A tak vidím i tuto whisky. Ohrnujeme nos a přestáváme logicky myslet.

MK

Zpětný pohled

Glenmorangie 18y v ceně prakticky nerostla, ale i přesto bych jí přirovnal k Laphroaig 10y, kterou mám také ve své sbírce. Je to láhev pro začátečníky, kdy cena prostě nikdy neklesne. Jak následně mnozí víte, kdo je zde nový, se přesvědčí, že 18y varianta je zajímavým základním kamenem pro další whisky od této společnosti, do kterých jsme investovali a jejichž profit se počítal obratem na desítky někdy i stovky procent. Je prostě dobré mít tuto láhev jako velmi příjemný a sympatický doplněk k ostatním lahvím.

MK

Close