Written by 8:25 am Zaujalo mě

Gin and tonic historie

V minulosti jsme měli poměrně dost zajímavých článků, kdy vděčíme armádě za spousty nejméně pravděpodobných věci v našem světě. Ať to byly boty, bambule, trička a nyní postoupíme dále, když za jednou z nejjednodušších a nejslavnějších kombinací, jako je gin a tonic, stojí problémy britských vojáků v Indii.

Základní pojmy:

Gin: alkoholický nápoj získávaný destilací obilí a přidáním různých bylin (1650)

Chinin: alkaloid využívaný jako základní antimalarikum a jedno ze základních léčiv (17. století)

Tonic: perlivý nealkoholický nápoj obsahující chinin (původní obsahoval pouze vodu, chinin, CO2)

Malárie: infekční nemoc

Historie

Bylo to na počátku 19. století, když se britské impérium usídlilo v Indii, kde bylo nutno řešit bahenní horečku, jinak řečeno malárii. Do té doby byl nejspolehlivějším lékem chinin, který byl ale velice hořký, což vojákům moc nevonělo. Kdo by se při vzpomínce na Švejka divil: Klystýr a dvojitý chinin. Na druhou stranu víme, že Angličané vždy patřili k největším pijákům Evropy. Když dostali velitelé nápad, přidat gin a limetku, byla to trefa do černého a světlo světa spatřil jeden z nejikoničtějších koktailů světa.

Závěrem

Myslím, že to byl můj oblíbený a milovaný Napoleon, který říkal, že kdyby se na světě dělo vše pouze na základě rozumu, nic zajímavého by se nestalo. A tak tu máme gin and tonic. Na další článek barové pábení mám již láhve doma, takže můžeme tušit, kam se budou tipy ubírat.

MK

Close