Written by 8:11 am Rady a tipy • 5 Comments

Ochlazuje míchání čaj?

Po několika vážnějších tématech si nyní vybírám poněkud lehčí a to je míchání čaje. Budeme se zabývat tím, jak míchat čaj a zda vůbec míchat čaj. Proč? Je to můj postřeh z kaváren a restaurací v poslední době. S nižšími venkovními teplotami totiž přibilo notorických „cinkalů“. Má ale takové cinkání svůj logický význam?

Důvod míchání

  • Chuť – promíchání cukru, citronu, destilátu nebo mléka s čajem (v tomto článku nebudu hodnotit)
  • Teplota – míchání za účelem ochlazení čaje

Nás zajímá druhý důvod. A jak to tedy je?

Kinetická energie

Jedna ze zcela logických zásad je, že pokud zamícháme čaj, uvedeme ho do pohybu, dodáme mu tím kinetickou energii, a naopak tímto krokem bychom měli čaj oteplovat, místo ochlazovat, protože pohyb se mění na teplo.

Wau, to jsou věci, co? Klid, dodaná kinetická energie je v tomto případě zanedbatelná, leda byste míchali čaj v mixeru. Takže slepá ulička.

Teplá vs studená část tekutiny

Lidová teorie tvrdí, že prostřednictvím míchání čaje přivádíme vzhůru na hladinu teplejší kapalinu zespodu hrnku, čímž se mísí s horní studenější.

Tato teorie má však své trhliny a to zvláště, co se čaje v šálku týče. Tak předně, teplejší voda je na povrchu a ne dole. Kdo někdy plaval v přírodě, ví, že horních třicet centimetrů je voda teplá a jak porušíte styl a sáhnete níže, už ucítíte chlad. Teplá voda tedy neklesá a své o tom vědí i potápěči.

Šálek čaje je však velmi atypické prostředí. Proč? Logicky. Může za to silnější dno. Pokud nalijete horkou vodu do hrníčku, ten se ihned ohřeje. A protože je dno silnější, usazuje se v něm více tepla, které déle vydrží a položením na podšálek se dále vytváří další izolační vrstva na rozdíl od zbytku hrníčku, který ochlazuje vzduch.

Vzduch

Někdo by řekl, že právě mícháním do obsahu dostáváme studenější vzduch z okolí. Jenže to je tak zanedbatelné množství, že to vlastně vůbec nemá cenu.

Závěrem

Šálek čaje, který mícháte i nemícháte, chladne úplně stejně. Můžete se pousmát, že tento článek byl tak nějak o ničem. Chladne, nechladne, není to vlastně jedno? No, podle mě není. Pokud vím, že míchání vůbec nic neřeší, proč zcela nespolečensky a negentlemansky budu obtěžovat svoje okolí cinkáním do hrníčku. Malé detaily, velké věci. O tom je můj blog. Být o krok napřed. Žádná teorie, spousta praxe. Snad se odlišuji dost.

MK

Close