Written by 11:40 am Moda a styl

Napínáky – kdo je nemá, je blázen

Zmačkané mokré tričko v šatníku. Stejně tak působí boty bez napínáků. Jednou ze základních věcí, podle které vás budou lidé posuzovat, jsou vaše boty. Z padesáti procent je to jejich kvalita a z druhých padesáti procent je to jejich vzhled a čistota. Mnohokrát jsem to v životě zažil, takže mi věřte, že vím, o čem mluvím. Nyní se pojďme zabývat jejich vnitřní čistotou a údržbou, především tedy, jak název napovídá, napínáky.

Pokud jste se tedy rozhodli zakoupit si kvalitní kožené boty, gratuluji, avšak rozhodně nebudou za pět set korun. A když už je tedy máte, je naprostý nesmysl, když se o ně nebudete starat. Pokud totiž své obuvi nebudete věnovat dostatečnou péči, budete vypadat velice komicky a promiňte, jako buran. Je totiž daleko horší mít drahou obuv, o kterou se nestaráte, než levnější, o kterou se staráte. U obuvi platí, všechno nebo nic. Tady se jasně láme chleba, kdo je a není gentleman. Tedy mimo jiné tady.

Jak již bylo napsáno. Bota bez napínáků je jak zmačkané propocené tričko v šatníku. Napínáky máme z následujících důvodů:

Držení tvaru

V přední části obuvi, kde dochází k ohybu, mezi nártem a prsty se kůže velice ráda deformuje do jakýchsi nevzhledných vlnek. Tyto deformace jsou přirozené a nelze jim ničím zamezit, pouze ovlivnit rychlost a masivnost jejich tvoření. Nejlepší prevencí jsou napínáky. Čím dříve je do obuvi po jejich sundání vložíme, tím větší a pozitivnější práci nám udělají.

Zápach

Dřevěné napínáky absorbují pot, neutralizují zápach a nové napínáky obuv velmi decentně provoní.

Vlhkost

Pokud jste si zakoupili napínáky dřevěné, pozor nelakované, jsou schopni do sebe pohltit vcelku velké množství vlhkosti, což má vliv na kvalitu a životnost kůže.

Pořádek

Obuv s napínáky drží svůj tvar a tak je jednoduché udržet s nimi pořádek v botníku. Hezky pěkně vyrovnané vedle sebe.

Estetika

Nyní navazujeme na předešlý bod. Obuv s napínáky zkrátka i dobře vypadá a o krásnější věci se podvědomě staráme mnohem raději.

Úspora

Obuv bez napínáků je po dvou letech naprosto na odpis. Napínáky vám vydrží celý život. Jejich pořizovací cena nemusí být ani nijak vysoká. Cedrovou variantu pořídíte již za 699,-, když máte štěstí i levněji. Pružinová varianta z březového dřeva vyjde na 300,- a nouzovka z IKEA na 29,-. Když si vezmu, že bych si nechal ušít obuv a pak jí měl za dva roky vyhodit, měl bych ze sebe strašně špatný pocit.

V dalším článku si povíme něco více o třech základních typech.

MK

Close