Written by 11:21 am Zaujalo mě

KLDR – norma na účesy

Poručíme větru dešti aneb komunistické šílenství v praxi. Severní Korea slaví. A jsou toho plná média. Pojďme se však podívat na tento režim i trochu veseleji, avšak zároveň smutněji.

Není to tak dlouho (cca 5 let zpět), kdy se mladý diktátor rozhodl řídit i vzhled „svého“ národa. Aby zabránil naší prohnilé, nízké kultuře a jejímu pronikání do KLDR, bylo vydáno nařízení, kdy ženy mohou nosit pouze jednu z osmnácti variant předepsaných účesů. Muži jsou na tom ještě hůře. Ti mají možností pouze deset.

Pokud si myslíte, že už dále snad ani nelze jít, tak to neznáte KLDR.  Podle střihu lze totiž také rozpoznat, zda je např. žena vdaná či svobodná. Svobodným dívkám je totiž umožněno nosit delší vlasy, nikoli však dlouhé, naopak vdané ženy nosí takřka striktně krátkou variantu.

Další zajímavostí je, že manželka Kim Čong-una se do dané typologie vešla, avšak účes na „prdelku“ v pánských variantách nikde nenajdete.

Mezi deseti předpisovými obrázky pro muže nikde nenajdete možnost zvolení si dlouhých vlasů. Ty mohou nosit muži pouze po dovršení věku padesáti let a pouze proto, aby zakryli případnou pleš. Tato varianta je však určitou hanbou, protože jak režim varuje, dlouhé vlasy nepříznivě ovlivňují inteligenci. Odebírají příliš mnoho živin, díky čemuž strádá lidský mozek. Jak se tak dívám na tento bláznivý předpis, tak si tak říkám, kde jsem já?

 MK

Close