Written by 9:25 am Moda a styl

Kde se vzali na kalhotách „puky“ + bonus

Víte, že existují dvě teorie a obě jsou úzce spojeny s Českou republikou? Velké množství módních standardů vzniklo náhodou a ne jinak tomu bylo i kalhot. Dnes se budeme bavit o dvou teoriích, jak vlastně vznikly na kalhotách puky, tedy ty cíleně žehlené záhyby uprostřed, které vlastně nemají logiku.

Teorie obchodní

Stalo se v 19. století, kdy česká oděvní společnost posílala kalhoty do USA. Jenže kalhoty byly v balíku tak natěsno naskládané a celá dodávka trvala tak dlouho, že se během cesty na nohavicích vytvořily puky.  Americký obchodník však takto dodané kalhoty nenechal vyžehlit a prodával je ve stejném stavu, v jakém mu přišly. A tak se mělo stát, že puky začaly dobývat svět.

Teorie královská

Málo kdo obohatil vzhled šatníku jako Edward VII, který vládl Anglii v letech 1841 – 1910. Traduje se, že když si v roce 1907 při procházce v lesích kolem Karlových Varů natrhl kalhoty, navštívil krejčovství na Staré louce, kde si zakoupil nové, co nejvíce podobné těm poškozeným. Jenže kalhoty nebyly ještě vyžehlené, což mu evidentně nevadilo k pronesení slavnostního přípitku před místní karlovarskou vysokou společností. Ta si okamžitě všimla velmi zvláštního vzhledu králových kalhot a začala je napodobovat s tím, že když je takto může nosit anglický král, mohou oni také. Takovou zajímavostí zůstává, že právě sám král Edward, byl v následujících dnech touto novou módou překvapený, protože to nebyl vůbec jeho zámysl.

Bonus

Čím nás ještě anglický král Edward obohatil:

Klobouk Homburg – ne že by před tím neexistoval, ale k jeho masovému rozšíření došlo, až když jej začal nosit on

Ohrnuté nohavice u kalhot – stačilo, aby napršelo a král si z obavy o ušpinění kalhoty dole ohrnul

Zapínání na jeden knoflík – je to sice jen jedna z teorií, mě se více líbí ta s mečem, ale nicméně se údajně stačilo jednou více najíst, rozepnout si spodní knoflík a nový trend je na světě

Závěrem

I puky na kalhotách mají své pravidlo. Nepatří na laciné, nebo běžné kalhoty. Jen na společenské. Však tato móda má dost možná přímo královský původ.

MK

Close