Written by 7:15 am Rady a tipy • 2 Comments

Glencadam 21y – DOPORUČUJI – ideální investice 08/16 + zpětný pohled

Znovuobjevená palírna, která produkuje whisky nejvyšší kvality.

Historie

Glencadam je a zároveň není nováčkem na trhu s whisky. K jejímu založení došlo již v roce 1825, ale během její historie byla několikrát uzavřena i prodána. K poslední změně majitele a obnovení výroby došlo v roce 2003, kdy palírnu zakoupila společnost Angus Dundee Distillers Plc, čímž se dostala také k zásobám až čtyřicetileté whisky.

Mezi přednosti této whisky patří relativně malý objem vyrobeného destilátu, osobitý způsob výroby a unikátní voda, ze které se vyrábí.

Glencadam 21y

Ocenění: zlatá medaile Scoth Whisky Masters 2013

Vůně: máslově sladké tóny tropického ovoce, citrusů, marmelády a pudinku.

Chuť: kořeněná, vanilka, skořice a nové koření, krémově sladký ananas a nádechem kokosu

Dokončení: bohatá, jemná, noblesní, se svůdným dozvukem tropického ovoce.

Proč právě tato láhev

Jednou z nejlepších investic je, když máte to štěstí a zakoupíte buďto vrcholný kus zanikající palírny, nebo naopak vrcholný kus budoucí úspěšné palírny. V obou případech se jedná o menší nebo malé série, které jsou rychle pryč.

Já to osobně vidím na druhou variantu. Glencadam byla vždy vyhledávanou whisky, avšak její minulý majitel měl nejrůznější jiné aktivity a zájmy, nežli budovat silnou a prosperující destilérku někde v oblasti Angus.

Nový majitel konečně začal využívat veškerý potenciál, který palírna umožňuje, což se také velmi brzy projevilo i na nejrůznějších prestižních oceněních. O jednadvacetileté variantě jsem opravdu přečetl velké množství článků a recenzí ať již odborníků, či běžných spotřebitelů. Nikde nenajdete slova kritiky, naopak.

Glencadam 21y je prozatím vrcholným dílem nově expandující palírny, která má veliký potenciál pro investiční růst. Za velmi příjemnou cenu 2650,- korun si zakoupíte velmi zajímavou láhev, která vám v budoucnu udělá svými pravidelnými zisky velikou radost. Osobně se domnívám, že její cena za dvacet let by mohla s naprostým přehledem atakovat cenu převyšující třicet tisíc korun.

Z mého pohledu se jedná o sázku na milou, pracovitou a sympatickou ženu z velmi slušné rodiny. Nikdy s ní nebudete mít geniální děti, nikdy nebudete celosvětové superstar, avšak prožijete s ní krásný a plný život. 

Glencadam 21y je mým jasným doporučením pro tento měsíc. Budu zcela neskromný. V této láhvi se nelze zmýlit!

 MK

Zpětný pohled

Kdybych tuto láhev již neměl ve své sbírce, ihned bych do ní šel znovu, zvláště nyní. Glencadam začíná jít poměrně velmi slušně nahoru, jak kvalitou, tak oblíbeností. Pro mě je to tedy jasná volba na budoucí prosperitu, kdy cena za láhev je více jak slušná. Mé zhodnocení je za 4 roky 50%, ale faktem je, že hlavní růst lze očekávat za pět let. Pořád této láhvi věřím a to možná více, nežli v minulosti.

MK

Close