Written by 7:49 am Rady a tipy

Červ na dně láhve

Složité problémy mají často jednoduchá a úsměvná řešení a nic nemusí být tak, jak vypadá. Půjdeme na to rovnou zostra, takže:

Kde můžeme najít toho bájného červa na dně láhve?

Tequila – V originální tequile najdete vždy jen nápoj. Pokud v ní vidíte červíčka, podívejte se do zrcadla, zda nemáte na čele jitrnici, protože takováto láhev má zcela zaručeně mizerný obsah s biologickým odpadem. Nic víc to není. V Mexiku je na to dokonce zákon. Červ do tequily nesmí.

Mezcal – Velmi silný příbuzný tequily, vyrábějící se ze srdce agáve (tzv. piňa). Ano, tady můžete svého červíčka najít.

Co je to červa?

Ve vaší pálence můžete objevit v zásadě dva druhy:

Nosatec (Scyphophorus acupunctatus) – jedná se příslušníka největší čeledi býložravých brouků. Někdy se můžete setkat s místním názvem: Picudo del agave

Chinicuiles (červený červ) – tato potvůrka také jinak gusano rojo, je housenkou můry Hypopta agavis. Jj, je to ten hmyz, ze kterého máte fobii.

Kde se bere červ

Není to nic jiného než klasický škůdce, kterého můžeme nalézt v samém srdci agáve – piňas.  Jenže právě přidávání těchto červů do láhví mezcalu je málem až vyhubilo. Dnes je chov i umísťování řízeno zcela automaticky a uměle.

Kdy a kde se poprvé objevil červ v mezcalu

Jako první jej vložil do mezcalu v roce 1950 podnikatel z Mexico City jménem Jacobo Lozano Paez. A proč?

Pohádky o červíčkovi aneb proč vlastně v té láhvi je

Údajně jeho vložení pozitivně mění chuť – Mexičané jsou velmi věřící národ. Tohle už zkusil cca před dvěma tisíci lety Ježíš. Jenže tomu to šlo a měnil vodu za víno. Tohle je taková laciná čínská kopie.

Afrodisiakum – Je to stejné jako u žen. Kdyby to pily pouze ony, zcela jistě by tento červík pomáhal hubnout. Ale protože mezcal je především mužský, velmi silný nápoj, tak je to afrodisiakum. Tak děti, dobrou noc.

Halucinogen – Wau, to je živočich. Zlepšuje chuť, plodí děti a ještě je lepší jak televize. Kdo by to byl řekl. Jen škoda, že pro to neexistuje jediný důkaz.

A jak je to doopravdy

Jako vždy se nejedná o nic jiného než o obyčejný marketingový trik. Prostě jednou při výrobě mezcalu spadl do láhve červ a už tam zůstal. Když se na to přišlo, tvrdil výrobce, že to byl záměr, aby zamaskoval své pochybení, a už to tak zůstalo. Dnes je to plně zavedená praxe a tradice. Je to úplně stejné, jako když jsem v roce 1994 viděl poprvé v Itálii pálenku, která měla v láhvi např. celou hrušku. A k čemu to je? K ničemu, jen to prostě lépe vypadá. Hmmm, mýlím se. Bez červa láhev za dvě stě, s červem za osm set. Tak tohle je hlavní úkol červa. Nic ví, nic míň.

Moudro na závěr

Lihovina  s červem se označuje jako “con gusano”.

MK

Close