Written by 11:04 am Rady a tipy

Z čeho pít whisky

Dnes se budeme zabývat možnostmi, z čeho pít whisky. Už jsme se asi posunuli někam mnohem dále. Když jsme na začátku pili, co teklo, nalévali jsme si do všeho, co bylo, ale tomu je asi nyní konec. Dnes bychom měli být gurmáni, co si váží především sami sebe. Nejde o to se přeci opít. Jde o to, si pití whisky užít. Noc, rozpálený krb, na zemi medvědí kůže, dvě masivní křesla, když v jednom sedíte vy, ve druhém krásná žena a v rukou whisky. Takový večer skýtá a nabízí mnoho. A někam sem bychom se chtěli posunout.

Hypermarkety

Úplně upřímně, já tady vůbec nechci hanit ani jeden obchod. Ani Ikeu, XXX Lutz atd., kde si můžete pořídit sklenice nejrůznější kvality za mnohdy zajímavé ceny. Moje zkušenost je taková, že si zde koupíte produkt, který vám prostě dobře poslouží. Co mi vadí, je kvalita materiálu. Pro příklad Ikea pro mě paradoxně prodává stejně kvalitní sklo jako sklenici, stejně tak na svíčky. Už jsem viděl i pít whisky z vyčištěného skla po svíčkách z Ikei a musím přiznat, že v totálním extrému to není špatně. Jedná se o masivní průmyslové sklo, které je dokonce i mnohdy lepší, než to, co se v běžné distribuční síti dá pořídit. Já vím, zní to šíleně, ale ruku na srdce, v čem je to špatně? Jenže já si to tak prostě neumím užít. Ale je to varianta.

Glencairn

Velmi módní záležitost, která nyní válcuje svět. Proč? Některé sklenice jsou vhodné více k popíjení, některé k degustaci. Málo kdy se však v jedné propojí obojí. A právě proto je velmi zajímavý tento typ, který přišel na trh v roce 2001, kdy jej uvedla společnost Glencairn Crystal. Tvar není náhodný, byl inspirovaný dřívějšími degustačními sklenicemi, tj. bylo použito lehce uzavřeného tvaru, tenkého skla, štíhlá dlouhá stopka byla nahrazena malou masivní. Dnes se jedná o nejpoužívanější sklenici určenou i degustacím a mnoho milovníků whisky ji používá jako velmi příjemnou alternativu pro běžné popíjení.

Co já určitě chválím je síla skla, kdy samozřejmě můžete na trhu koupit nejrůznější kvalitu. Na druhou stranu jsem také vinař a ta stopka mi tam prostě nějak chybí. Tím nechci říci, že je to špatně. Sám sklenice mám a dokonce jsem si další objednal. V pondělí by měli být snad již na poště a budu doufat, že je dobře zabalili. No, určitě ano, už nyní se těším.

Tulipánka

Nyní přicházíme do absolutní klasiky, kterou je nízká sklenice ve tvaru tulipánu na krátké, štíhlé noze. Tuto sklenici můžete velmi často dostat nejen k whisky, ale i k vínu, protože se jedná o jakousi unisex degustační sklenici. Zajímavým doplňkem a rozdílem může být malá poklička, která se u vína nepoužívá. Opět. Je úplně super, že má sklenice tenké sklo a nožičku. Sklo není upatlané a s obsahem lze velmi dobře kroužit. Na druhou stranu je to spíše degustační typ. Na dlouhé pití nic moc.

Tumbler neboli klasická whisky sklenice

Tohle je naprosto nejpoužívanější sklenice ze všech. Velmi často bývá masivní, proto ji rádi využívají restaurace a bary a dobře se z ní pije. Na druhou stranu je v ní obsah velmi špatně vidět, což mě vadí, ale také všechny ty páry a vůně velmi rychle mizí, jsou hůře polapitelné. V tomto druhu najdete nejvíce nekvalitního skla, právě protože je masivní. Nemám nic proti této sklenici, ale co mi zkrátka vadí, že už prostě chci něco opravdu na úrovni, protože jak jsem psal v prvním odstavci, rozdíl mezi sklem od svíčky a běžnou kvalitou vlastně není. A já si chci prostě pití užít.

Snifter, koňaková sklenice

Tak tuhle variantu mám fakt rád. Super tenké sklo, malá nožička, obsah je krásně vidět a krouživý pohyb opravdu dokonale vyniká. Je mi jasné, že spousta lidí se mnou nebude souhlasit, ale výhodou je, vzhledem k tomu, že tento typ je na trhu již hodně, hodně dlouho, variabilita, design, nepřeberné množství možností, ale také její universálnost s koňakem. Tak to prostě je. Miluji tenhle design ve stylu Napoleona.

Neat sklenice

Z pohledu historie se jedná o naprostou novinku a z pohledu vývoje o kuriozitu, která vznikla omylem. Jenže jak říkal již Napoleon, kdyby se vše na světě dělo na základě rozumu, nic by nestalo. A tak i sklenice neat byla výrobním „zmetkem“ ve výzkumu George Manska, kdy pravým autorem je sklářský umělec Dále Chihuly. Nepovedený výrobek se později stal obrovským překvapením, který dokáže zvýraznit i ty nejskrytější vůně, pročež v současné době úspěšně bojuje s Glencairnem o pozici leadera v degustačních sklenicích. Proč degustačních? No jasnou nevýhodou je, že se poměrně špatně drží a jako sklenice úplně nevypadá. Jak mi řekla jedna má návštěva, jééé ty máš krásný svícen. No po té, co si i jiní spletli karafu s vázou, jsem byl úplně v klidu. Ale vraťme se k tématu, jako degustační sklenice rozhodně ano, na pití asi moc ne.

Můj tip

Nemáte Glencairn ani Neat a chcete si otestovat svoji whisky? Máte vlastně ještě jednu alternativu, kterou jsem v minulosti mnohokrát použil a opět nic proti ní nemám. Je to sklence na grappu. Pro degustaci naprosto výborná. Krásně vypadá, umožňuje skvělý požitek z barvy a hezky drží vůně.

Závěrem

Vím, že v tomto směru budu striktně vymezený, ale prostě, když se podíváte na všechny druhy sklenic, až na jednu vlastně primárně nikdo nepočítá s ledem. Proč asi. V příštím článku bychom se podívali na některé moc pěkné designové kousky sklenic, které byste si mohli pořídit.

MK

Close