Written by 9:38 am Rady a tipy • 6 Comments

Temple Bar Argentinian Malbec Cask 14y DOPORUČUJI ideální investice květen 2021

Dobré měsíční tipy se nyní dávají o trochu hůře, protože chápu, když mi píšete, že mnohé láhve je pro vás problematické sehnat, zvláště z UK. Pro mnohé je to nepřekonatelné, což plně respektuji. Proto je potřeba měsíční tip upravit tak, že by se mělo jednat o láhev do 5000,-, kterou lze koupit ve větším množství jak v jednotkách kusů v EU, ideálně ČR. I proto jsem se dnes rozhodl jít do láhve, kterou bych nazval více jako odvážnou z pohledu investování, nicméně jdu do ní.

Aroma: med, vanilka, muškátový oříšek, zralé až přezrálé bobulové ovoce

Chuť: citrusy, skořice, pečená hruška, med, vanilka, víno, sušená švestka

Dokončení: dub, koření, med, vanilka,

Proč mě právě tato láhev zaujala

Celkově se jedná o jakousi punkovou láhev jednoho legendárního baru, která zrála 14 let v sudech, přičemž poslední rok byla doškolena na dřevě po dnes velmi vyhledávaném vínu Malbec od rodinného vinařství Bianchi, jež se nachází v ceněné oblasti Mendoza. Punkovou jí nazývám proto, že za touto láhví nestojí nějaký opravdu velký a silný nadnárodní hráč. Samotná whisky byla výrazně ovlivněna vínovým sudem, takže je to hodně o vkusu každého. Vůbec skladba lidí s irsko argentinskými kořeny, kteří za lahví stojí, není úplně typická.

Dalším argumentem je limitovaná série 1000 kusů, jak bylo řečeno poměrně světově známý bar, za kterou stojí rodina Cleary. Design láhve vytvořil Derek McGrath s Alfredem Genovese. Já jej nehodnotím jako příliš poutavý, naopak, je to jen můj první vjem, ale vše na mě působí jako hodně divoký rum z Jamajky.

Jak vidím její budoucnost

Upřímně, je to fakt spekulace na vůbec ne špatnou whisky. Ono to vše dohromady může fungovat. Na druhou stranu je potřeba si přiznat, že to může být pěkný opičí obchod. To je ale opět ta investice. Já si však myslím, že mě za to ten risk stojí, protože těch variant ke koupi je více a pokud váháte nad doporučovanou variantou, rozhodně bych se podíval na 15y kousek. Všechno mi to prostě nějak do sebe zapadá, že když si tuto láhev koupím, může to být fakt zajímavý nákup. Nevěřím, že se z toho stane nějaká kultovní láhev, ale určitě věřím, ve velmi slušnou budoucnost. Kdo by kupoval akcie na vrcholu?

Závěrem

Tuto whisky si nyní můžete koupit i v ČR za velmi slušnou cenu kolem 3300,-, přičemž na aukcích nebo v zahraničí je levnější. Zase je ale nutné připočíst vaši práci a poštovné. Stojí pak ušetřená stovka nebo dvě za tu námahu a riziko? Mě tedy ne.

MK

Close