Written by 12:00 pm Návody

Sabrage – postup

 „Vítězstvím si ho zasloužíme, při porážce ho potřebujeme.“ Napoleon

Oficiální způsob otvírání láhví champagne metodou sabrage datujeme do období krátce po Francouzské revoluci, kdy Napoleonovi elitní jednotky husarů získávají přístup k ukořistěným šlechtickým vinným sklepům. Dnes je tato technika využívána jako velice efektní způsob při zvláštních a slavnostních příležitostech.

K provedení originální sabrage budete potřebovat šavli, avšak provést se dá téměř s čímkoli: mačetou, nožem, talířkem, skleničkou, golfovou holí atd.. Další bez čeho se neobejdete, je kvalitní šumivé víno, ideálně champagne, protože tlak v láhvi musí být minimálně tři atmosféry. Tento tlak bývá u sektů, ale láhve champagne bývají mnohem robustnější, protože postup výroby je odlišný a tlak uvnitř je až šest atmosfér. Pro srovnání, kolik máte atmosfér v pneu vašeho automobilu?

Aby se dílo zdařilo, ideálně nechte láhev vychladit předem nejméně dvacet čtyři hodin na teplotu tři až pěti stupňů. Pokud láhev není správně vychlazená, může vám explodovat v ruce, což z vlastní zkušenosti opravdu nedoporučuji. Jednou se mi to již stalo, myslel jsem, že v této metodě jsem již „profík“ a tak jsem trestuhodně podcenil tento krok. Chvíle, kdy se vám láhev doslova rozletí v ruce není vůbec příjemná. Dalším argumentem pro vychlazení je, že studené víno lépe drží CO2, čímž se při aktu samotném sníží ztráty vína.

A jak tedy při sabrage postupovat? Odstraňte obal horní části láhve a odhalte drátěný košíček, který můžete zcela odstranit, ale my zkušenější jej pouze povolíme a posuneme výše nad hranu zakončení láhve, kde jej znovu utáhneme. Tím zajistíme, že hrdlo bude odseknuto i s košíčkem. Na sek to nemá vliv, ale je to efektnější. A nyní samotný úkon. Ideální je těžší šavle s krátkým ostřím, mačeta nebo velký kuchyňský nůž. Ostří však není pro odseknutí hrdla důležité. Důležitý je správný úder.

Pokračujme tedy. Uchopte šavli do vaší silnější ruky (pravák, levák). Druhou rukou uchopte láhev za spodní část, kdy palec vsuňte do prohlubeniny dna láhve, kterou držíme v úhlu zhruba čtyřiceti až šedesáti stupňů. Láhev máte již v ruce pootočenu tak, že šev láhve směřuje směrem nahoru. Šev láhve myslím místo spoje každé láhve, která se vyrábí ze dvou kusů. Následně natáhnete ruku držící láhev a druhou rukou s šavlí provedete plynulý, což je velice důležité, a rázný sek po hrdlu láhve v místě švu až k rozšířenému nákružku na konci hrdla. Hrdlo láhve odlétá pryč až deset metrů. Pozor! Počáteční rychlost hrdla může dosáhnout až 300 km/h. Tuto rychlost však naštěstí rychle ztrácí.

Nakonec trocha bezpečnosti. Konec hrdla láhve může být ostrý. Viděl jsem video, kde jakýsi odborník tvrdí, že ne, ale opět, jsem tuto zkušenost bohužel zaplatil vlastní krví. Rána v dlani byla vcelku hluboká a hojila se více jak dva měsíce. Pokud se bojíte střepů, které by mohly zbýt v láhvi, můžete být zcela klidní. Tlak při odseknutí bezpečně vymrští všechny úlomky skla pryč a lehký výstřik obsahu láhve je další pojistkou. Vše se stoprocentně vyplaví.

Závěrem

Miluji toto otvírání láhve. Vše je vlastně jednoduché, efektní a celému rituálu popíjení dodá neuvěřitelný sex appeal.  

MK

Close