Written by 8:01 am Zaujalo mě • 2 Comments

Proč má láhev na víno vypouklé dno

Důvod, proč je prohloubení někde větší a někde menší? Ten, kdo se zdokonaluje v metodě sabrage to velmi dobře zná. Schovat palec od dna láhve a sek. Jaký je ale opravdový důvod vypouklého dna?

Estetický

Několik výrobců vína si na vypouklém dnu udělalo image. Z vpichu vytvářejí různé spirály a vydávají to snad za dokonce umění.

Strojový způsob výroby

Láhve na víno jsou vyráběny strojově, a protože při výrobě je přesažena teplota tisíc stupňů celsia, tlačí se dno láhve směrem dovnitř, aby se účelově zamezilo jeho vyboulení směrem ven, což by zamezovalo rovnému stání láhve, tedy aby láhev byla bez nějakého držáku schopná stát vůbec. 

Roztržení láhve

U láhve na sekt nebo champagne je zvýšený požadavek na výdrž tlaku v láhvi. Vypouklé dno láhve zvyšuje odolnost proti jejímu roztržení. Ještě jednou zopakuji. V champagne láhvi je tlak 6 atmosfér, kdy můžete porovnat tlak ve vašich pneu, kde je zhruba 2,5 atmosféry.

Sedimenty

Tento efekt můžeme pozorovat zvláště u těžších červených vín určených k archivaci. V průběhu zrání se ve víně začnou vyvíjet nejrůznější kaly a sedimenty, což není vada vína, nýbrž jde o přirozený jev doprovázející stárnutí a zrání. Kaly jsou na začátku drobné, jemné, avšak postupem se kupí. Vypouklé dno láhve má tu významnou funkci, že se tyto sedimenty usazují v ohybech, nikoli celoplošně, což velmi významně snižuje jejich rozvíření při nalévání a usnadňuje tak dekantaci.

Závěrem

Vypouklé dno se většinově používá u kvalitních červených vín, sektů a champagne. Také můžeme hovořit jako o jednom z indikátorů, které mohou i neznalci napovědět, že se může jednat o víno kvalitní. Proč?

•             Cena – je i několikanásobně vyšší než u běžné láhve. Výrobci levných vín tlačí co nejvíce cenu dolů. Je pro ně nesmysl platit za láhev takto vysoké částky.

•             Fyzika – pokud má šumivé víno opravdu požadovaný tlak a kvalitu, nemůžete na něj použít běžnou láhev, protože by akutně hrozilo její roztržení a případné poranění spotřebitele. Pokud je dno téměř ploché, je to neklamný znak toho, že vevnitř nebude asi to, co očekáváte (myšleno především na šumivá vína). Tak na zdraví.

MK

Close