Written by 1:09 pm Rady a tipy

Nový článek: Ideální sklenice pro champagne

Svět se neustále vyvíjí a my bychom měli držet krok. Tradiční součástí oslav je šumivé víno a je jedno jaké. Dle chutí a možností každého z nás. Dnes bych se chtěl zabývat v čem a proč tento nápoj chutná. No věřte mi, možná vám více nežli hodně nabourám vaše zažité stereotypy. Takže Martine, opět stoupáš na tenký let, tak hrrrr na to.

Proč je sklenice tak důležitá?

Tvar skla fyzicky ovlivňuje, co cítíme. Dochází v něm ke koncentraci chutí a vůní, které se vzájemně propojují.

Osobní preference pro nebo proti různým tvarům skla ovlivňují způsob, jakým mozek zpracovává informace z našich receptorů. Je to jako s ženou. Od krásné ženy je zmrzlina prostě chutnější.

Baňatá sklenice

Tento typ znáte z překrásných pyramid, kdy se postupně ze shora nalévá šumivé víno a hosté si pomalu skleničky rozebírají a pijí. Nejkrásnější na sklenicích je spíše legenda jejich vzniku, kdy jejich tvar byl údajně tvarován podle poprsí Madame de Pompadour. Pokud obrazy hovoří pravdu, mohlo by to být reálné. Sice nebylo, ale jako příběh krásné a sám bych se dobrovolně hlásil jako zkušební technik. Když však opustíme legendy, musíme si přiznat, že tento typ je vyjme stavění pyramid naprosto nevhodný, protože perlení rychle prchá a stejně tak i vůně a chutě.

Flétna

Nejoblíbenější variantou, kterou dnes rádi používají téměř všichni je krásná, vysoká, štíhlá sklenice, kde můžete pozorovat perlení atd.. Profesor Gerard Liger-Belair z univerzity v Remeši rozsáhle popisuje uvolňování aromatických sloučenin na povrch vína, jejich prasknutí a uvolnění do vzduchu. Čím je větší hloubka kapaliny ve skle, tím více se bubliny jak stoupají zrychlují a dále se šíří po povrchu.

Nevýhodou flétny je její omezený povrch, po kterém se mohou šířit bubliny. U předchozí baňaté sklenice je zase povrch příliš široky, což má za následek praskání bublinek u středu sklenice a málo po okrajích. Další popisovanou „vadou“ flétny jsou rovné okraje, které nijak nebrání úniku vůní, pro což by se více hodil tvar tulipánu.

Pokus o ideál

V rámci pokusu byly vybrány dvě skupiny. Jedna měla zavázané oči, druhá nikoli. Champagne se nalévalo do čtyř druhů sklenic. Klasická flétna, tulipánová flétna, sklenice na bílé víno a sklenice na pivo. Každá sklenice se naplnila pro každého účastníka 8x, tj. 32 vzorků, které se následně posuzovali. Již jak tento článek píši, sbíhají se mi sliny. Jdeme dál.

Když se zkoušelo vnímané aroma, došlo k velkému překvapení (pořadí):

  1. Sklenice na bílé víno
  2. Tulipánová flétna
  3. Sklenice na pivo
  4. Klasická flétna

Velmi překvapivé bylo, že stejného pořadí bylo dosaženo jak u skupiny se zavázanýma očima, tak i u skupiny vidících.

Dalším pokusem bylo samotné vnímání vhodnosti sklenice. Zde byl již výsledek poměrně očekávající:

  1. Tulipánová flétna
  2. Klasická flétna
  3. Sklenice na bílé víno
  4. Sklenice na pivo

Tulipánová flétna

Pokud dnes hledáme nejlepší variantu pro popíjení šumivého vína, pak, a to zdůrazňuji, je v tuto chvílí považována tulipánová flétna, která svým tvarem více zadržuje aroma uvnitř sklenice a jak již víme, naše chuť je v prvé řadě ovlivňována čichem.

Tyto sklenice můžeme vidět jako velmi módní záležitost o Moetu, Mummu, ale také u mé oblíbené Franciacorta. Co však nechápu je již fakt, že sklenice nejsou často čiré. Marketing je ale marketing.

Závěrem

Velkým překvapením pro mě bylo vítězství sklenice na bílé víno. Na druhou stranu je občas dobré zbořit některé mýty a jít vpřed. Možná je to k zamyšlení, jak, proč a kam míchat koktejly.

MK

Close