Written by 12:48 pm Lifestyle

Mužem po čtyřicítce? Upřímně, je to skvělé.

Článek můžeme začít třeba výrokem Věry Chytilové: „No jo. Mužský. Ti nestárnou. Šediny je zdobí, brýle jim svědčí, vrásky jsou sexy. Žádné křečové žíly. Žádná celulitida. Žádné klimakterium. Ale pak najednou … zdechnou.“ Na druhou stranu, pojďme se na naši situaci podívat více optimisticky. Muž nikdy nebyl více žádoucím zbožím pro společnost a především pro ženy, jak ve věku kolem 40 let. Následně se situace měnit vůbec nemusí. A proč?

Kariéra

Jakmile dosáhnete mého věku, už moc ani vy, ani vaše okolí nemusíte řešit, co v životě chcete nebo budete dělat. Vaše kariéra je nějakým způsobem rozjetá a de facto nepotřebuje slov. Každý ví, co v nás kupuje.   

Ekonomická situace

Již dávno nemáme na čele nápis absolvent. Jsou za námi vidět nějaké výsledky, práce, zkušenosti. V tomto věku přichází náš první ekonomický vrchol, kdy si skutečně můžeme užívat. Dobu hostelovou nahradila doba hotelová.

Rozum

Tohle tak trochu nevím, sám říkám, že muž se do šedesáti chová jako dítě a pak plynule přichází puberta. Ale přeci jenom neděláme tolik nesmyslů jako dříve, víme, kde jsou naše fyzické i jiné limity, už asi také dětinsky nemachrujeme a celkově náš pohled na svět je trochu více realističtější.

Volnost

Už nemusíme pořád dokola slyšet: „Dokud u mě bydlíš, budeš mě poslouchat.“ Máme vlastní bydlení, vlastní názory a co si uděláme, to bude. Také nemusíme nikomu kupovat vstupenky do kina.

Party

Bohužel to není jako dříve, kdy jsme čekali na pátek a šlo se pařit do soboty, pak spánek, v sobotu večer druhé kolo, v neděli vše dospat a v pondělí pohoda. Dnes už nám to tolik nejde, takže vše je klidnější, pohodovější, z čehož vyplývá, že se za sebe můžeme občas i méně stydět. A pak díky covidu si občas uvědomíme, že můžeme propít a protančit celý den. Někdo i týden.

Závislosti

Co jsme nestihli do teď, už asi nezačneme. Pokud někdo jako já nekouří, je velmi nepravděpodobné, že začne, případně bude experimentovat s něčím tvrdším.

Parťák

Máme ideální věk na to, abychom byli zajímaví pro mladší generaci, ale zároveň seriózní pro starší generaci. Prostě pohoda. S mláďaty na pivo, ke staříkům na kachnu.

Nepereme se

V tomto věku, a je to stejné u žen, hned víte, kdo je notorický potížista nebo notorický pohodář. Chlapa nezměníte. V tomto věku určitě ne.

Čas ukáže pravdu

Někdy je skutečně komické podívat se zpět do svých studentských let na ty, pro které jste byli pod úroveň, hlupák, socka, prostě absolutní nicka. Dnes v těch utahaných maminách a obtloustlých tatíncích často ani své trýznitele nepoznáte. Sladký pocit. Ještě sladší to ale je, když i vy zjistíte, že je vám to opět de facto jedno.

Děti

Pokud máte děti, jsou už větší a můžete se tedy opět daleko více věnovat sobě. Nyní bych použil názor mé kolegyně Jany k zamyšlení. Chlap, který nemá děti do pětatřiceti je divnej. Nemohu posoudit, ale třeba jo.

Rozhled a životní zkušenost

Od střední, vysoké školy uběhla již nějaká ta doba, abyste uměli většinu věcí řešit s nadhledem. Jen hlupák opakuje stále stejné chyby a vy jste proto úplně v pohodě.

Nadhled

Jedna z nejdůležitějších věci, kdy opravdový muž ví, že úspěch není ve velkých svalech, drahém telefonu, nagelovaných vlasech apod.. Řidší vlasy, kancelářské bříško, menší vzrůst. To nejsou důležité věci. Zdravé sebevědomí a šarm. To je oč tu běží. 

Závěrem

Ve věku kolem 40 let byste měli být to nejžádanější ve společnosti. Chlap na úrovni v plné fyzické i ekonomické síle. A je o to zajímavější, že nemusíte být ani nějak extra krásní. S úsměvem, podívejte se na mě. Některé věty mě provází celý život. Tak jedna pravdivá myšlenka od velmi krásné, milé a inteligentní Dany: „Jedno bych chtěla fakt vědět. Co já na tobě vlastně vidím.“ No, muž má vlastně tu výhodu, že se nakonec dá každá krásná žena ukecat. Pokud máte inteligenci, všeobecný přehled, jste na šik, máte šarm, umíte se pohybovat ve společnosti, jste tím nejcennějším a to i přes celou řadu nedostatků, které vlastně jakoby neexistují. Mám pak pro vás pak jedinou radu. Užijte si to. Zařte jako hvězdy. Opravdových mužů vždy byl, je a bude nedostatek.

MK

Close