Written by 7:43 am Rady a tipy

Fujikai 10y tip 01/2016 + zpětný pohled

Archiv

Během roku zdvojnásobit svoji hodnotu? Pro tuto láhev žádný problém. V návaznosti na rubriku Investiční alkohol, budu na svých stránkách doporučovat každý měsíc jednu zajímavou investiční láhev. V měsíci lednu doporučuji Fujikai 10y. Já jsem ji zakoupil před dvěma měsíci za 1125,- a jsem plně přesvědčen, že její cena se během roku zdvojnásobí. Jedná se o limitovanou sérii, takže neváhejte. Pro začínající sběratele se jedná o naprosto ideální volbu. Jen malé upozornění. Když jsem otevřel obal, zjistil jsem, že láhev Fujikai 10y je téměř naprosto identická se starou komunistickou pivní láhví. Takže nic moc design.

Trocha dat a faktů:

Lihovar: Monde Shuzo Distillery

Země: Japonsko

Umístění: Fuefuki

Majitel: Monde Shuzo

Založeno: 1952

Kategorie: Single Malt

Plněno v: Monde Shuzo lihovar

Stáří: 10 roků

ABV (% ALC): 43%

Non-chill filtrován: Ano

Přírodní barva: Ano

Fenoly (kouř):  +/- 4 až 8 ppm (na ječmeni)

Datum destilace: +/- 2005

Zrání: Ex-Bourbon sudy

Počet vyrobených láhví: 8808 lahví

Obsah lahve:    50cl

Cena: okolo 1200,-

Barva:

Zlatá

Vůně:

Překvapivě kořeněná whisky s aroma po obilí, droždí, smetana, jablka, švestky, sladký med, vanilka, náznak kouře, nádech dubu, zázvoru, jemně teplé koření.

Chuť:

Sladká, suchá, měkká, jablečný likér, špetka mořské soli, vanilky, čerstvých vlašských ořechů, špetka doutníkového kouře , zelená jablka, jemné karamely, některé koření (kmín, zázvor a náznak muškátového oříšeku) a náznak dubu.

MK

Zpětný pohled

Nyní nechci úplně dávat sám sobě zpětnou vazbu ohledně kvality článku, to asi vidíme všichni. Každopádně každý nějak začínal. Když bych se dnes měl zpětně vyjádřit k tomuto tipu, musím sám k sobě být maximálně kritický. Dnes po pěti letech každý generál, a jak říkal Napoleon, i ten největší hlupák ví, jak vyhrát právě proběhlou bitvu a vychovávat sousedovy děti.

Fujikai 10y byl tip v době velkého boomu japonských whisky a tak se i stalo. Pozorný čtenář ví, že jsem mezi léty 2013 – 2015 kupoval snad vše z japonských whisky, co se na český trh dostalo. Faktem je, jak jsem předpovídal, skutečně během čtvrt roku zdvojnásobila svoji hodnotu, ale pak bohužel pak konec. Mé tehdejší poučení je jasné. Již nikdy nedoporučuj nic, co jsi sám neochutnal a nepil. Ale stalo se. Dnes považuji Fujikai za trochu nešťastný tip, byť si určitou svoji hodnotu drží. Na druhou stranu predikce dalšího růstu bych viděl, i vzhledem ke komentářům vztaženým k degustaci, jako velmi omezenou. Naštěstí ta cena nebyla tak vysoká.

Jak vidím její budoucnost

Již jsem to psal. Růst její ceny bude velmi omezený. Něco asi ještě udělá, ale kritika této láhve byla natolik zdrcující, že vlastně nemá vůbec cenu se láhvi věnovat nějak více.

Závěrem

Nevyhýbám se odpovědnosti. Jak jsem říkal. Za svůj život jsem udělal snad všechny chyby, které jsem mohl a asi i v budoucnosti nějaké udělám, ale to je přirozené. Nyní vám je tu zcela otevřeně píši, abyste neudělali stejné.

MK

Close