Written by 6:56 pm Rady a tipy

Aberfeldy 21y – DOPORUČUJI – ideální investice 06/2016 + zpětný pohled

Prostě cítím ve vzduchu, že bych si jí měl tento měsíc koupit. Nevím proč, ale je to tak.

Historie palírny

Poměrně nepříliš známá palírna nacházející se ve městě Aberfeldy v hrabství Perthshire, ležící poblíž soutoku řeky Tay a Tummel, byla založena v roce 1896 baronem Tommy Dewarem. Dnes je ve vlastnictví společnosti John Dewars and sons Bacardi Ltd.

Aberfeldy 21y

Vítěz zlaté medaile za nejlepší  whisky ve své třídě na mezinárodním Wine and Spirits Competition 2010.

Aroma: příjemná vůně vřesového medu, následovaná ovocnou měkkostí, náznaky vanilky a spáleného dřeva.

Chuť: plná s dotyky sevillských pomerančů, přetrvává na jazyku jako dobrý likér.

Dokončení: dlouhé, kořeněné, suché.

Proč právě tato láhev?

Dost bylo teorie. Pojďme na tvrdá čísla a holá fakta. Tuto láhev vnímám jako odstrkované dítě v rodině. Je úspěšná, má všechny předpoklady k růstu, avšak zatím se ne a ne rozeběhnout. Osobně si myslím, že jí nepřidává ani to, co mě na ní zároveň velmi láká a to je pořizovací cena, která je těsně pod dvěma a půl tisící, což je za jednadvacetiletou whisky velmi sympatické.

A to je právě ono. Cítím to ve vzduchu. V posledním měsíci je kolem Aberfeldy 21y nějak více živo. Láhve z trhu pomalu mizí, načež začíná reagovat i cena mírným, avšak jistým růstem. Poslední měsíc to byly tři dolary, což je cca sedmdesát pět korun. Někdo by si řekl, co to je, ale pokud by růst vydržel, byl by to za rok zisk zhruba 35 – 40%.

Aberbeldy 21y je pro mě jasným favoritem na investici v červnu. V tomto roce očekávám růst do 15%, po třech letech kolem 25% ročně. Postupem času se tento růst zpomalí. Nicméně, jaká by podle mého názoru měla být cena za dvacet let? Odhaduji něco kolem třiceti tisíc. Prostě dobrých jednadvacetiletých whisky bylo, je a bude vždycky málo.

Proto se nenechte odradit relativně nízkou pořizovací cenou nebo drobným růstem. Takhle whisky má budoucnost.

MK

Zpětný pohled

Asi není třeba mlžit, tady jsem se zmýlil. Je to tak. Tuctová láhev, kterou jsem prostě přecenil. Mohl jsem tento článek zkusit zamlčet, ale proč. Prostě jsem se seknul. Na druhou stranu, koupil jsem docela velmi slušnou whisky, dnes je její cena o cca 1100,- více, což je odhadem 40% zisk, ale to zrovna není to, co bych od investiční láhve očekával. Ale i to se stává. Hlavně že to nebyl provar.

MK

Close