Martin Krupička

Yamazaki 18 Year Old Single Malt

V roce 1923, Shinjiro Torii, zakladatel Suntory, postavil první japonský sladový whisky lihovar v údolí Yamazaki.

Poloha lihovaru je na okraji Japonského starobylého hlavního města Kjóto, které nabídlo přístup k dobrému zásobování vodou, rozmanitost klimatu a vysokou vlhkost vzduchu - žádoucí prostředí pro výrobu a zrání whisky.

Suntory Yamazaki má největší podíl na trhu pro single malt whisky v Japonsku.

Aroma: bohaté, hutné, sherry, lehká olejovitost, sadové ovoce - hlavně třešně, ovocné slupky, nádherná dřevitost

Chuť: sametová textura, prvotní sladkost téměř okamžitě přechází do dřevitosti, zemitosti a trochu hlíny, opět pikantní, ne však kořeněná, ovoce máčené v sherry, smola či pryskyřice

 

Dokončení: delší, lahodné, pikantní, ovocné, citrusy, čistá sladová chuť s mlhavým náznakem rašeliny.

Vývoj ceny