Martin Krupička

Whisky trh v současné podobě končí

12.9.2019
Sunset over classic whisky

V dnešním článku bych se chtěl zabývat novým trendem staření whisky a to pomocí moderních technologií. Samotný proces lze chápat velice jednoduše. To, co trvalo přírodní cestu např. deset let, nyní může trvat čtvrt roku, měsíc nebo i při použití správných látek den. Zdá se vám to šílené? Bohužel, je to tak.

 

Blender jako krejčí

Jaká je v současné době budoucnost whisky a ostatních destilátů je velmi těžké predikovat. Jediné, co můžeme říci, že trh, jak jej známe dnes, již s největší pravděpodobností nebude existovat. Bude mít úplně jinou podobu. Levný čirý alkohol, chemicky stařený alkohol a přírodní cestou stařený alkohol. Někdo by si řekl, že asi nevěří vlastním očím, co zde píši, ale je to tak. Dlouho jsem se odhodlával napsat tento článek, ale faktem je, že budoucnost alkoholu a zvláště toho investičního, bude úplně jiná, nežli si dnes představujeme. A jak to tedy je?

 

Pusťte na to chemii

Způsobů, jak dosáhnout dobře stařené whisky je několik. Jednu odpověď jsem dostal ze Zemědělské university, kdy mi XY trvdil, že přidáním látky XY (nebudu zde nikoho navádět) lze během okamžiku dostat 10y starou whisky. Rozdíl téměř nerozeznatelný. Hmm, je to tak.

Další variantou je různé střídání teplot v přesně stanovených časových intervalech, různé působení světla a následně přidání dubové štěpky do vysokotlakých nerezových nádrží. Ač se může zdát, že se jedná o složitý proces, naopak.

Dále lez k urychlení celého procesu použít reproduktorů, které vytváří v sudu cílené otřesy. A nakonec tu máme nejmodernější přístroj a zároveň postup, což je ultrazvuk, jehož působením se velmi citelně snižuje doba staření.

 

Věk není žádný problém

A jakou největší dobu staření lze těmito způsoby získat? Na základě chemických rozborů bylo zjištěno, že ani 33y whisky není žádný problém. A co je zajímavějšího, tyto whisky již sbírají první úspěchy a ocenění.

 

Jaká je rychlená whisky

Na tuto otázku je velmi těžké v této chvíli odpovědět, protože celý proces je poměrně na začátku. Co je však jisté, že např. pomocí ultrazvuku se dnes vyrábí úplně nové, unikátní whisky, které mají celou škálu nových chutí. Zároveň však platí, že se lze přiblížit jakékoli jiné whisky, což znamená, že je to jen otázkou správného nastavení, tedy jde jen o software.

 

Známé rychlené whisky

No paradoxem je, že dle zákona by se tyto nápoje whisky nazývat neměli, nicméně ano, již dnes můžete ochutnat whisky budoucnosti. Jedná se např. o Highspire nebo Deviant „whisky“.

 

Závěrem

Musíme se uvědomit, že dnes jde především o byznys. Rychle vyrobit, rychle prodat, rychle vydělat. Někdo si dnes říká, to se nemůže ujmout. Naopak. Nástup těchto destilátů bude raketový, protože cena a vlastně chuť bude hrát v jejich prospěch. Ve své podstatě tu máme jasný substitut. Oblek. Kdo dnes má oblek šitý lidskou rukou. A stejně tak to vidím i u destilátů. Poctivé destiláty tu byly, jsou a budou, ale hlavní proud se bude odvíjet již někde jinde. Z uvedeného jasně vyplývá, že cena současných láhví, při naplnění mých obav, půjde raketově nahoru.

 

MK

Excel

Dobrý den, napadá mě, jak těžké bude si obstarat třeba prázdnou láhev a naplnit ji takto upraveným obsahem, který bude k nerozeznání od originálu..? Pokud vezmeme, že ceny těchto investičních whisky budou v řádech desetitisíců Kč.. to už se vyplatí taková malá chemická palírna, kde budu vyrábět ty nejlepší láhve na trhu..

Martin Krupička

Dobrý den, jak to vidím já je, že nikdy nepůjde napodobit klasicky stařenou whisky. Jsou to ale otevřené dveře k nebývalým podvodům, možná bych to přirovnal k obrazům. MK

jirka

i toto může být budoucnost, ale pevně věřím že alespoň skotská zůstane pod taktovkou SWA tradiční :)

Martin Krupička

Dobrý den, tradiční whisky určitě zůstane, ale bude mnohem dražší. MK

Vašek H

Je mi trochu smutno ze čtení ale je to logické nejen zde... Jsem myslivec... A jen v historii lovectví až do současné podoby musely tradice ustoupit pokroku. Od luků a kuší k předovkám, od nich k zadovkám, dnes probíhá transformace tradiční myslivosti kterou v Česku zname ve spíše lov západního typu (díky moderním zbraním a materiálům na ně použitých, nočním viděním, stylu oblečení atd atd.) No i v myslivosti i co se whisky týče jsem spíš klasik. Ale co se dá dělat...

Martin Krupička

Dobrý den, máte pravdu. Je to budoucnost, byť se nám nemusí líbit. Takový je ale svět. MK

Martin

Za mě: Lost Spirits, Los Angeles a jejich patentovaná metoda světla a teploty 2014 (viz. obrázek v nadpisu.) - Cleveland Whiskey, Ohio a jejich nerezové papiňáky do kterých hází kusy dřeva k destilátu - Highspire Whiskey, Kalifornie s jejich přidáváním hoblin do sudů je asi nejméně kontroverzní - Tuthilltown, New York rozvibrovává sudy hlastiou hudbou (spíš půjde o ten ultrazvuk) a nakonec Deviant Distillery, Tasmánie, Austrálie zde je méně informací ale zakladel je netrpělivý průmyslový chemik a tvrdí že vyvinul destilační technologii kdy chuťově 10letou whisky vyrobí za 10 týdnů. --- Já jsem v klidu, protože kromě poslední značky jsou všechny z USA, mimo to jde o malé hráče. Osobně to beru jako marketing a snahu o zviditelnění.

Martin Krupička

Dobrý den, bohužel s vámi nemohu souhlasit. Mohu uvést tři příklady. Baťa a jeho sériově vyráběná obuv. Kodak a jeho názor, že digitální fotografie nemá budoucnost. Švýcarští hodináři, kteří říkali, že hodinky na baterku jsou blbost. Lihovary bohužel neživý investiční láhve v počtu 6000 ks, ale miliony běžných spotřební whisky. Trh již dávno svými zákony rozhodl. To bych dovolil říci s pravděpodobností rovnající se jistotě. MK

Martin

Já rozumím tomu co nám chcete tímto článkem sdělit - dokonce je to poměrně racionální úvaha ale prostě já (je to jen můj názor na věc) si myslím že se to neujme. O tom ultrazvuku se v kuloárech ve Skotsku mluví již několik let (ale pouze v žertu) ale jim to je k ničemu, nikdo to nedělá a nebude dělat - není důvod a není to ani legální (jestli někdy bude to se uvidí, ale pochybuji). Jedno je jisté, Skotská přirozeně zrajiící po několik let nezmizí. Argumentem budiž tyto 2 komentáře z diskuze k tématu na webu theconversation.com (překládat je nebudu Google translator zná dnes už asi každý). 1. Alistair Campbell: Surely, at least a significant part of the pleasure in drinking a 15 or 20 year old single malt is not just the flavour but the fact that it is aged. 2. Stephen Wootten: Ever looking to support local industry, I recently got a bottle of Deviant’s single malt ‘spirit’ and their ‘white dog’. I’ve also tried another from Sydney, an ‘unaged white rye’.I’d have to say the malt spirit tastes much more like ten weeks than the ten years it is aiming for. Lucky, though, it seems there’s a market for legal moonshine and there’ll be enough out there who’d like these presumptuous youths to give them a market.I’ve not yet mixed them, but the spicy zing should work well where a smoother flavour would be drowned out.

Martin

Abych oponoval ve stejném gardu a trochu pro pobavení :-) Podle mě se to zařadí po bok sukní pro muže z šedesátých let, turbíny Nikoly Tesly, webu letgo, plavek s rukávy, osvětlených pneumatik nebo šestikolových Formulí 1. Kroutíte hlavou (čtenaři) nad tím co to tady píšu - to bude asi proto že všechny tyto trendy se neujaly takže nejsou tolik známé jako ty u kterých to dopadlo obráceně.

Vašek

V tomto s Martinem Krupičkou bohužel musím souhlasit, technologický pokrok je neúprosný. Nevidím důvod, proč si měl Číňan nebo Ind, obdivující západní styl života, kupovat k vypití 25-ti letou whisky za astronomické peníze, když mu tutéž službu odvede ta urychlená, ovšem za desetinovou či pětinovou cenu. A pokud to whisky již sbírají první úspěchy a ocenění, tak proč ne, že? O to větší hodnotu budou mít ty samé whisky stařené klasickou poctivou cestou, tam si troufám tvrdit, že cena poroste raketově.

Ondra

Myslim si, že paradoxně se může zvýšit povědomí o sofistikované výrobě whisky a trpělivosti při jejím staření. Asi tak jako když Martinu Žufánkovi metanolová aféra málem sebrala živnost, ale nakonec mu přinesla novou vlnu zákazníků, kteří si za dobrý alkohol připlatí.

Ondra

Myslim si, že paradoxně se může zvýšit povědomí o sofistikované výrobě whisky a trpělivosti při jejím staření. Asi tak jako když Martinu Žufánkovi metanolová aféra málem sebrala živnost, ale nakonec mu přinesla novou vlnu zákazníků, kteří si za dobrý alkohol připlatí.

Ondra

Myslim si, že paradoxně se může zvýšit povědomí o sofistikované výrobě whisky a trpělivosti při jejím staření. Asi tak jako když Martinu Žufánkovi metanolová aféra málem sebrala živnost, ale nakonec mu přinesla novou vlnu zákazníků, kteří si za dobrý alkohol připlatí.

Ondra

Jinak když jsem se ptal pana XY jak dlouho je stařený Gold of Mauricius, usmál se a odvětil, že o staření to vůbec není, je to o receptuře. Samozřejmě to zahrnuje specifický postup výroby..

10.9.2019

Vliv globálního oteplování na alkohol

Alcohol and global warming

0 + Číst dále
28.8.2019

Zprávy dle mého výběru 08/2019

Reports of my selection 08/2019

0 + Číst dále
23.8.2019

Sociální média jako továrna na podvody II.

How social media creates fakes and scams II.

0 + Číst dále