Martin Krupička

Ručně kovaný nůž

6.2.2019
Hand forged knife

Když jsem před vánoci psal tipy na dárky, mimo jiné jsem odkazoval na damaškový kuchyňský nůž. Dokonce jsem dostal i odkaz na výrobce od Jirky, který jsem sice využil, ale odpověď nepřišla, což je mi velice líto. Dnešní pojednání je vlastně na půl článek a na půl inzerát, zda se nenajde někdo v ČR, kdo dokáže vytvořit kvalitativní i cenovou alternativu k ručně kovaným nožům japonských mistrů.

 

Proč si takový nůž toužím pořídit

Po tomto výrobku pokukuji již léta a opět budu zcela otevřený, nemám jej, ale strašně po něm toužím. V cyklicky opakujících se dekádách vyhledávám zajímavé kousky, ale jaksi, když přijde ten impuls, sakra, něco do toho vleze.

 

Mohl jsem si, a vy také můžete, pořídit sériově (nesériově) vyrobený opravdu kvalitní kuchyňský nůž, ale ať jsem se díval, na co jsem se díval, nic z toho nemělo duši. Tím nechci být přezíravý k opravdu kvalitním výrobkům, ale když vidím japonského kováře a tu hrubost, syrovost, ale přesto dokonalost jejich výrobků, jsem zkrátka unešený.

 

Pokud si pořídíte ručně kovaný nůž, zcela nepochybně se můžete těšit na:

  • Unikátní design
  • Nadstandardní kvalitu
  • Celoživotní šperk

 

… byť za to zaplatíte tím, že se o něj musíte:

  • Naučit pečovat
  • Nechat jej brousit odborníkem
  • Naučit se s ním zacházet

 

Pokud bychom měli poměřovat kovaný a vybrušovaný nůž, dovolil bych si zde převzít výsledky měření odborníků, kdy docházejí k názoru, že v oblasti mikrotvrdosti a ohebnosti není při dodržení správného technologického postupu rozdíl.

 

Ruční výroba téměř není

Také bychom si měli vysvětlit, co to v dnešním pojetí znamená ruční výroba. Pokud se někdo domnívá, že kovář buší do kusu železa jako za starých dob kladivem, je to chyba. Ne, že by se tento postup nepoužíval, ale to byste za takový kousek zaplatili dvacet a více tisíc. Proto nám práci i cenu zpříjemňuje použití bucharu. I přesto hovoříme o ruční práci.

 

Damascénská ocel 

Jednou z designově nejzajímavějších a nejkvalitnějších ocelí světa je tzv. Damašek. Dnes je velice populární a je třeba znát opravdu jeho kvalitu a v oceli se již vyznat, protože trh je zaplaven „lacinými“ napodobeninami pravého damašku, především z Pákistánu. To je osobní zkušenost.

 

Pokud tedy budeme hovořit o tomto materiálu, máme pak na mysli kombinaci různých druhů železa či oceli, kdy na povrchu můžeme spatřit krásné žebrování.

 

Původní výrobní postup je již dnes spíše raritní a tak dnes raději hovoříme o překládané oceli z několika pásků o rozdílných vlastnostech: tvrdost, ohebnost, čímž nám vzniká tolik zmiňovaný vzor. Právě kombinování a přehýbání je alchymií výsledného produktu.

 

Skladování a mytí

Pokud si již zakoupíte tento skvost, určitě byste se k němu měli chovat jako ke šperku. Tzn. žádná myčka, jen studená voda a do sucha utřít. Nůž by také neměl být jen tak pohozený mezi ostatními, ale měli byste použít pouzdro, případně magnet. Magnet je za mě super varianta, když nemáte děti. Před novým použitím je třeba vyrovnat ostří ocílkou.

 

Závěrem

Ručně kovaný nůž je vynikající dárek, nákup, nazvěme to, jak chceme, pro vás i další generace. Je to nůž, který vydrží desítky a desítky let a vždy, když jej vytáhnete, bude mít wau efekt a nadělá opravdu hodně užitku a parády. Jen jedno bych vám doporučil. Nedávat, nikdy nedávat do rukou ženě. Ne, to byla trochu nadsázka, ale když vidím svoji partnerku, co dělá s mými současnými noži, propadám depresi. Ale to je život.

 

MK

Martin

Ano, nože tohoto vzhledu mají své kouzlo. Někomu se líbit nemusí - za mě jsou úžasné, také po nich čas od času pokukuji. Zatím jsem dal přednost keramickým (oxidy zirkonia, černá varianta) a maximální spokojenost (uznávám nejsou pro každého - spíš naopak, komu občas něco upadne ať to ani nezkouší, o tom jak s nimi krájet ani nemluvě). Jinak by jste neměl mít problém zde dellinger.cz nebo zde brusnekameny.cz oba weby nabízí nože skutečně z Japonska a můžete vybírat nejen HRC ale i množstí vrstev (složitost obrazců).

Martin Krupička

Dobrý den, jsem jeden z těch, kteří keramické nože vyzkoušeli a již nikdy více, to je ale čistě má zkušenost a nikomu jeho názor neberu. Oba navrhované portály znám, ale prostě na mě je to trochu konfekce. Ale i tak velice děkuji za reakci a pevně věřím, že oba si v budoucnu pořídíme něco vážně wau. MK

jirka

Martine, omlouvám se za kamaráda. Prověřím to a dal bych vědět. Jen vím že toho měl před Vánoci hodně. Snad už je na tom lépe.

Martin Krupička

Dobrý den, nic se neděje. Do článku jsem přidal 2x jpg, jedná se nyní o první dva obráky, černo-stříbrný nůž. Přesně toto hledám. Velice děkuji. MK

jirka

Martine prý už jste v kontaktu tak snad vše běží :-)

Martin Krupička

Dobrý den, velice děkuji. V tuto chvíli design v pohodě, jen řeším složení a kvalitu a oceli. MK

28.1.2019

Zprávy dle mého výběru 01/2019

Reports of my selection 01/2019

7 + Číst dále
8.1.2019

Za vídeňským řízkem stojí Čech

Wiener Schnitzel and Czech Marshal

0 + Číst dále
29.12.2018

Bilancování 2018

Reflection 2018

5 + Číst dále