Martin Krupička

Whisky a křišťálová karafa

20.8.2019
Whisky and crystal carafe

Investování do destilátů je založeno na neporušeném, originálním obalu. Jak je ale tomu v případě destilátu, který se chystáte vypít. Je lepší jej ponechat v láhvi nebo přelít do karafy a být jako naftový magnát v Texasu. Nyní se pokusím na tuto trochu zapeklitou otázku odpovědět.

 

Karafa na víno vs. destiláty

Základním rozdílem, mimo tvaru, u karafy, která se používá na víno, je absence jejího uzávěru. U vína přelíváme víno do karafy, abychom jej provzdušnili, uvolnili aromata a případně oddělili od sedimentu. U destilátů je tomu naopak, protože asi nevypijeme celou láhev na posezení, takže naším účelem je uchování destilátu v nějakém obalu, který bude krásný.

 

Sklo

Karafu můžete koupit z různých materiálů, ale nás bude zajímat ta křišťálová. Křišťál je v podstatě dvojího druhu. Olovnatý a bezolovnatý. Olovnatý křišťál je původní druh, který, jak již název napovídá, obsahuje oxid olovnatý, jehož podíl je zhruba 24%.

 

Co se týče vlastností, de facto ten olovnatý poznáte jednoduše. Je těžší, má bohatší a silnější broušení a krásně láme světlo. Ten bezolovnatý má stejnou kvalitu, jen prostě nebude mít stejný světelný efekt jako tradiční.

 

Výhody

Uzávěr

Karafa má skleněný uzávěr, který je, pokud je vše dobře vyrobeno, mnohem lepší, nežli ten korkový, protože jak již víme, destiláty se z důvodu vyššího obsahu alkoholu skladují ve stoje, zatímco víno vleže. Tudíž již na první pohled z logiky věci, karafa vyhrává. Pro lajky bych dal k zamyšlení, proč se v lékárně používají lahvičky se skleněnými uzávěry.

 

Křišťál

Není křišťál jako křišťál, to by bylo na dlouhé povídání, ale je to cca dva roky zpět, co jsem byl na exkurzi u jednoho výrobce parfémů. Dokázali vyrobit vlastně vše, nicméně, proč to zmiňuji. Jejich hlavním a nejdražším produktem byly parfémy v luxusních křišťálových flakonech. Jeden takový flakon mohl bez náplně stát i 50 000,-. Opravdu zajímavé. Nicméně tam mě pán seznámil s unikáními vlastnostmi tohoto materiálu pro zachování aromatických látek a kvality parfému. A popravdě, když jste přivoněli k jednomu, který byl skladovaný ve skle, ten z křišťálu byl úplně o něčem jiném. Zkrátka fantastické. A to je další můj argument pro karafu, protože rozhodně od výrobců nečekejte nějaké kvalitní sklo. Láhev pro běžný rum stojí od 5,- do 25,- Kč. To je prostě realita.

 

Design a efekt

Nemá cenu se prostě dlouze rozepisovat. Destilát v křišťálové karafě vypadá skvěle a na první pohled musí ohromit.

 

Oxidace

Tohle bych vůbec neřešil. Jakmile otevřete láhev, nebo ji přelijete, destilát vám oxiduje úplně stejně.

 

Nevýhody

Co to je

Tak tohle je sporný bod, jak u koho. Když někomu naléváte whisky z karafy, můžete si, dle zkušenosti konzumenta, vymyslet, co chcete. Je to napsáno hrozně, ale tak nějak je realita. Žijeme v ČR, nedělám si iluze.

 

Nalévání

Moje zkušenost je, že se alkohol nalévá z karafy složitěji. Karafa je těžší a má mohutnější hrdlo.

 

Závěrem

Asi není úplně od věci vidět věci realisticky, když se opravdu exkluzivní láhve neprodávají v klasické láhvi, ale v karafě.  Výrobci asi vědí, proč to dělají. Je to sexy, je to kvalitní a má to svůj nepopiratelný pozitivní efekt. Za mě tedy karafa 100% ano.

 

MK

jirka

u speyside proč ne, u nahouřené whisky rozhodně ne, tam doporučuji otevřenou láhev spíše rozdělit mezi menší a pít postupně po lahvičkách, nakouřené whisky oxidují velmi rychle a ztrácí své kouzlo :-(

Martin Krupička

Dobrý večer, děkuji za reakci. Jenže v tuto chvíli se bavíme o obsahu jak láhve, tak karafy. V principu máte pravdu, že rozdělení do tří menších lahviček je super varianta. Ale nyní poměřujeme 0,7l láhev a 0,7l karafu. Tam karafa jasně vítězí. Pak byl problém sehnat např. karafu 0,25l. Křišťálové karafy jsem viděl snad od 0,5l a ty pak ty menší, ale pak buď vypadají jako na olej, nebo mají korkový uzávěr. MK

jirka

jo to -oxidují - mělo být v uvozovkách, ale stránky je nepodporují. oxidace je to lajcky řečeno, ve skutečnosti je ten proces degradace guaiacolu a dalších složek mnohem složitější...

jirka

za mne karafu na whisky ne, ano vypadá to celkem dobře ale jde o whisky a té je lépe ve flašce (třeba proto že má většinou menší plochu hladiny a dochází tak k menšímu výparu alkoholu s ostatními organoleptickými látkami)

Martin Krupička

Dobrý večer, to snad záleží na tvaru karafy. Lze si vybrat z obrovského množství. 80% karaf má stejnou hladinku jako láhev. MK

Martin Krupička

Dobrý večer, to snad záleží na tvaru karafy. Lze si vybrat z obrovského množství. 80% karaf má stejnou hladinku jako láhev. MK

Martin

Jen bych dodal že olovo se již do skla mám pocit nepřidává - takže tato varianta bude k sehnáni někde ve starožitnictví. Za mě bych olovnatý křišťál ani nechtěl protože není tak čirý, je takový našedlý, méně transparentní ale fakt je že světlo láme více efektně - a světe div se sklo jakožto porézní materiál umožňuje olovu ovolňovat se a já žádné těžké kovy vědomě konzumovat nechci. - O těsnosti skleněného zábrusu mám své pochybnosti ale zatím jsem neměl čas toto otestovat. --- Jirka: 2-methoxy phenol je pěkná mrška, také jsem o něm četl a nejvíce mě zaujalo to jak je inhibován nízkým obsahem vody v destilátech o sudové síle z čehož vyplynulo ředit, ředit a ředit asi tak na 45%. Opravdu hutný elaborát zde www.nature.com/articles/s41598-017-06423-5 --- K diskuzi o degradaci mám tip zde www.winelink.cz/eshop/private-preserve-120 mám ho doma ale zatím jsem neotevřel láhev jejíž obsah bych chtěl chránit. Dusíku, Argonu a CO2 bych ale věřil a řešilo by to krásně degradaci v karafě - jednoduše po ohromení hostů a po akci zaplynovat karafu a do dalšího otevření by měl být obsah chráněn. --- Souhlasím s tím že pěkně vybroušená karafa má ohromující efekt. Za mě ano kdybych chtěl pohostit někoho na koho bych chtěl udělat dojem ale vzhledem k tomu že jsme v ČR (mnoho lidí obecně whisky nepije) tak hostím pouze spřízněné přátele whisky a tam je lepší láhev ve které člověk daný kousek získal. Z UK např. ty jejich daňové kolečka nebo z Japonska ty hieroglyfy jsou prvky které zaujmou, pobaví nebo jsou dokonce námětem k diskuzi. Např. Co tam sakra ty japonci píšou v japonštině, OK je to tam anglicky ale co když, člověk spustí google translator a snaží se tam naťukat ty symboly :-)

Martin Krupička

Dobrý večer, děkuji za výborný komentář. Jen pro upřesnění, olovnatý křišťál se běžně prodává a to včetně našich předních výrobců. MK

jirka

Martin: díky za článek je super :-)

Martin Krupička

Dobrý den, velice děkuji za velmi pěkný a povzbuzující komentář. MK

Martin Krupička

Dobrý den, velice děkuji za velmi pěkný a povzbuzující komentář. MK

5.12.2019

Kreativní balení dárků

Creative Christmas Packaging Designs

0 + Číst dále
26.11.2019

Barové pábení 11/2019

Bar tips 11/2019

0 + Číst dále
20.11.2019

Tamnavulin 18y DOPORUČUJI ideální investice listopad 2019

Whisky and spirits, ideal investment of November 2019

2 + Číst dále