Martin Krupička

Víno - správná sklenice

3.1.2017
Zvolit špatnou sklenici na víno je jako na začátku hned plně propadnout.

Víno je mojí naprostou a neskonalou vášní, o čemž hovoří i můj soukromý sklep. Jeho pití je dnes také jakousi společenskou zkouškou. Umět vybrat to vhodné, vědět jaká sklenička je ta správná, jak se drží atd. Dnes se budeme zabývat sklenicemi. Která patří k jakému druhu, protože konečný výběr dokáže ovlivnit i samotnou chuť.

Sklenice by měla být vyrobena z kvalitního čirého skla. To oceníte zvláště doma. Kvalitní sklo není rozhodně IKEA. Jednou jsem byl na návštěvě u mého velmi dobrého kamaráda, kde mi představoval své nové sklenice. A jaký byl tedy rozdíl? Když vezmete sklenici made in China a udeříte s ní o stůl, zaručeně praskne. Avšak když vzal D.K. svojí prémiovou super tenkou sklenici made in Czech Republic a udeřil s ní několikrát o stůl stále větší intenzitou, nic se jí nestalo. A to už vůbec nehovořím o jejím krásném vzhledu, zvuku a čirosti. Prostě nádhera. Do týdne jsem je měl doma.  

 

Barva

 

Rozhodně si nekupujte sklenice barevné. Jednou ze základních vlastností, kterých si všímáme a hodnotíme na vínu je barva. Použitím zelených, červených sklenic hned na začátku ukážete, že vínu vůbec nerozumíte jste tak trochu buran. Čirá sklenice je prostě základ a nemá cenu dělat z ničeho Ameriku. Opravdový požitkář volí sklenice hand made.

 

Bílé víno

 

Pro bílé víno volíme sklenici typu „Tulipán“, protože jejím prostřednictvím zajistíme správnou koncentraci buketních látek (aroma). Postačující objem je 250 ml (ideální je 350 ml., průměr kalichu 46 mm.), méně není vhodné, aby si víno udrželo svoji nižší teplotu okolo 9 až 11 stupňů. S větší sklenicí se dá také lépe manipulovat. Víno naléváme max. do 2/3, aby se mohlo rozvinout již zmiňované aroma.

 

Červené víno

 

Červená vína jsou mnohem hutnější a plnější, proto potřebují pro krásné rozvinutí aroma široce otevřený tvar sklenky. Baňaté sklenice jsou vhodné pro provzdušnění, víno se senzoricky otevře a lépe vynikne. To je důležité zvláště u archivních vín. Sklenice by měla mít průměr minimálně  60 mm měla by se plnit do výše max. padesáti procent obsahu, tj. do poloviny. Nikdy více.

 

Spousta pouček dále hovoří o tom jak by měla být vysoká nožka sklenice. Z mého pohledu nelze paušalizovat. Trh dnes nabízí nepřeberné množství designových sklenic, a proto nelze vytvářet nějaká dogmata. Pouze zde platí, že by stopka neměla být ani příliš vysoká, ani příliš nízká.

Další dogma bývá u výše nalévaného vína. Sklenice bývají různě objemné. Doktor dalšímu mému kamarádovi řekl, že by měl na nějaký čas omezit pití vína tak na jednu sklenici denně, což pro něho nebyl problém. Začal opravdu pít jednu sklenici denně, avšak ta sklenice měla obsah 0,8 litru.

 

Šumivé víno

 

Šumivé víno patří ze zásady do flétny. Šampusky jsou sice velice oblíbené, ale pro šumivé víno absolutně nevhodné, jelikož v nich dochází k příliš rychlé ztrátě oxidu uhličitého, jenž pro skutečný prožitek z dobrého šumivého vína je nezbytný.

 

MK

13.12.2019

Whisky a destiláty. Investice bez limitu 12/2019

No limit whisky and spirits investing 12/2019

1 + Číst dále
9.12.2019

Whisky? Láska, vášeň, potěšení, byznys

Whisky? Love isn´t for sale.

2 + Číst dále
6.12.2019

Časté otázky a odpovědi

FAQ

0 + Číst dále