Martin Krupička

Otevřená láhev a kvalita obsahu

5.2.2021
Open bottle and quality of contents

 

Občas se stane, a trochu je to i můj případ, že se vám doma sejde více zajímavých lahví, vy ochutnáte jednu, druhou, třetí atd., a najednou zjistíte, že jste třeba natolik pracovně vytížení, protože jezdíte autem, kdy zkrátka a jednoduše úplně nemůžete pít, nebo vzhledem k množství je to technicky nemožné, protože by se z vás stal alkoholik. Co tedy udělat, abyste v láhvi našli pokaždé ten skvělý destilát?

 

Kolik toho chybí

První a zcela přirozenou otázkou je, kolik jste toho vypili. Pokud jednu, dvě skleničky, zase tak nic hrozného se neděje. Druhým krokem, který byste měli udělat, by mělo být podívání se na uzávěr, zda skutečně dobře těsní. Já osobně jsem s tímto nikdy neměl problém, až tedy na v minulosti recenzovanou Metaxu Grande, kde do hrdla zapadalo asi tak 50% korku, což byl problém designu od výroby, čili se jedná o věc konstrukční.

 

Kdy znovu láhev otevřete

Asi zhruba znáte své návyky, diář, takže pokud se k láhvi vrátíte za měsíc, dva, vůbec nic bych neřešil. Proč také. Ano, jistá oxidace zde proběhne, nicméně nejedná se o nic devastujícího. Horší je pak situace, kdy jste z láhve vypili více, nežli je jedna třetina, blížíte se k jedné polovině a nemáte plán, že byste láhev rychle spotřebovali. Ještě větší problém to může být u takových lahví jako je např. Aberfeldy, které jsou krásně buclaté.

 

Kreativita je na vás

Ve chvíli, kdy skutečně nastane situace, že se blížíte k polovině obsahu láhve a její vypití je v nedohlednu, máte z mé zkušenosti několik možností. Tou první je, že si vezmete 0,5l láhev a zkrátka do ní obsah nalijete. Výsledným efektem by mělo být, že 0,5l láhev je přeci jenom menší a většinou užší, čímž zamezíte styk tekutiny se vzduchem. Nevýhodou tohoto postupu je ztráta designové atraktivity, kterou zase můžete vyřešit krásnou karafou a ano, i zde je problém v rámci pořizovací ceny karafy samotné. Je to jako v životě. Vždy něco za něco. Ženu krásnou, drahou vs. obyčejnější, praktičtější. No, s tím nic neuděláme.

 

Další velmi praktickou variantou je nákup opravdu kvalitních vakuových uzávěrů s pumpou na víno. Kdo je vinař, již zná. Uzávěr se vloží do hrdla, na něj se přiloží pumpa, párkrát nahoru a dolů a vzduch je pryč. Ano, máte pravdu, nelze to použít úplně u každé láhve a design opět nic moc. Další nevýhodou je, že byste měli občas, tj. každý 14 dní zkusit vzduch zase vysát. Pokud ale máte otevřenou opravdu drahou láhev, je to činnost, která je ke zvážení.

 

Vítězem je pití

Pokud se mi však něco nejvíce vyplatilo, tak je to parta dobrých přátel, které pozvete na skleničku a oni zase ve stejném stylu a kvalitě pozvou na oplátku vás. A pokud ne, c´est la vie.  

 

Závěrem

Alkohol se nezkazí. Jen vám může vyčpět, ztratit barvu, ale zkazit se ne. Pokud tedy nepočítáme nějaké naslazené nesmysly. Velkou měrou se na těchto negativních krocích podílí způsob skladování, především teplota, ale hlavně slunce. O tom jsme si již psali. Pokud u otevřené láhve zamezíte velkým a nestálým teplotám, slunečnímu svitu, nechybí vám velká část obsahu / objemu, tak vám může takový alkohol bez problémů „vydržet“ i pět let. Na druhou stranu se musí také napsat, že jako u vína, drobná a řízená oxidace nemusí být úplně na závadu. Ano, vše je tak trochu alchymie, já však říkám: Co byste si pořád chtěli k Vánocům? Napište si o ponožky a pět kusů krásných, broušených, křišťálových karaf o obsahu 0,5l. A máte po problému.

 

MK

jirka

on je také velký rozdíl mezi kouřovou a nekouřovou whisky. Za mne nekouřové whisky se tolik časem nemění i když jsou pod půlkou ale kouřové whisky se mění zásadně. Proto když jsem pod půlkou obvykle přelívám do 0,2 l flaštiček :) 3. variantou je také použití inertního plynu a naplnění láhve, touto cestou chodí japonské bary a dělají to u dražších flašek..

Martin Krupička

Dobré odpoledne, určitě dobrá poznámka, čím více vůní, chutí, tím vyšší ohrožení ze ztráty. Inertní plyn jsem nikdy nepoužil, takže za mě bohužel, bez zkušenosti. MK

jirka

taky s tím plynem nemám zkušenost :) prostě to vypiju :D

Standa

Já půjdu asi trochu proti proudu. U brandy (včetně cognacu) a rumu prakticky vždy a u whisky v některých případech mi obsah lahve, zejména co se vůně týká, připadal nejzajímavější, až když bylo upito kolem 1/2 a alkohol mohl až týdny dýchat do prostoru uzavřené lahve. Nejdramatičtější zkušenost byla s jedním rumem plantation, kdy po otevření voněl jako březová voda na vlasy a kolem poloviny se nádherně rozvoněl (s více, než měsíčním odstupem). Souhlasím tedy s větou ve článku, že řízená oxidace nemusí být na závadu. Je to otázka míry. Kdysi jsem viděl film, starší, český, kde pronesl některý z herců moudro, že ,,koňak vždycky jen z otevřené lahve (v kontextu myšleno nepít ihned po odšpuntování). Naprostý souhlas. Nedávno mi moji domněnku a zvyk potvrdil kamarád, který prožil tuto zkušenost s metaxou 12*, i když předtím se mému zvyku vždycky podivně usmíval. U whisky jsem tohle už také mnohokrát aplikoval, netvrdím že vždy, ale často dostala lepší dimenzi právě po upití nebo odlití části obsahu do menší lahve. Ano, došel jsem tak daleko, že z nové lahve přeliji část obsahu do karafy a nechám obě části nejdříve dýchat, než piji. Myslel jsem si, že technika mi pomůže v podobě vinturi spirit aerátoru, (https://vinoteka.dios.cz/vinturi-spirit-essential-spirits-aerator-eanVVV00110-skup47Zn1ak90Zn1ak20.php ) ale byly to vyhozené peníze, změna vůně a chuti minimální, oproti nadechnutí alkoholu v lahvi zanedbatelná, spíš jen machrovinka. U whisky jsem znatelný posun zaznamenal naposled u irské Tullamore 12, u skotské podobná zkušenost u Auchentoschan Three wood a dobře se zachovala taky Nectar groove 54% od wemyss. Většinou se alkohol univerzálně zjemnil ( nemyslím odparem alkoholu, ale pozitivní oxidací a našel jsem v něm to, co na začátku ne. Neříkám, že ty lahve jsou zrovna etalony whisky, ale tyto lahve (kromě té irské) po otevření spíše čpěly lihem, než aby se na ně člověk těšil. A ano, když už je v lahvi jen na dně a dlouho, stane se z alkoholu takové cosi nic moc, ale tomu se dá předejít snadno, že? Od třetiny si pospíšit. Tímto procesem ale musí projít každý, kdo lahev otevře, pokud ji není schopen během týdne dorazit, tam opravdu změny poznat asi moc nejde. Už jsme se tady o tom jednou myslím bavili, ale za mně - jestli něco dokáže alkohol zničit rychle, není to ta věc, že chybí polovina obsahu, ale to, že ji necháme na světle, nedej bože na přímém slunci. To pak jde kvalita ultra rychle z kopce, včetně podivně rychlé změny barvy.

jarin

Já jsem se třeba dlouho bránil tzv. living bottle. teď jsem ale vyzkoušel a slil/sblendoval :)/ asi 1/4 lahví od lagavulin 16y, laphroaig 10y, caol ila 12y a ardbeg uigedail a musím říct, že super! až budu dopíjet další kouřovku tak doplním :)

23.2.2021

Whisky a destiláty. Investice bez limitu 02/2020

No limit whisky and spirits investing 02/2020

2 + Číst dále
22.2.2021

Jak zavoskovat láhev

How to wax a bottle

1 + Číst dále
15.2.2021

Matusalem 15 Y.O. Gran Reserva recenze

Matusalem 15 Y.O. Gran Reserva review

1 + Číst dále