Martin Krupička

Nápojové nešvary

9.3.2019
Beverages and mistakes

Pokud jdete do společnosti, nemusíte jíst, ale co je jisté, že pít se bude určitě. Proto jsem se rozhodl napsat článek o nejčastějších chybách, které kolem sebe vídám ve spojitosti s konzumací nápojů.

 

Káva

Espresso – V USA jsem zažil obrovský kulturní, kávový šok, ale tady jsme v Evropě. Žádné small coffee do 0,3l kelímku. Espresso má 10x menší obsah. Takže přivonět, to je pro mě důležité, dva max. tři loky a krásně aromatický a teplý nápoj je ve vás.

Cappuccino – Pít tuto kávu po poledni je fakt absolutně mimo. Je mi vcelku naprosto jedno, že někomu chutná. Tak si ho připravte doma, ale ve společnosti je to jako boty v galoších.

Cukr – Nikomu to neberu, ale mám velmi oblíbenou větu: Jedno presso prosím. Žádný cukr, žádné mléko, jenom dobrá káva.

Lžička – Lžičkou se necinká. Jen 2x-3x lehce promícháte kávu, přidržíte u okraje a pijete.

Malíček – Je správné, aby nebyl při pití zvedán. No, tohle je asi jediná věc, kdy doslova ignoruji pravidla. Vím, je to špatně, ale občas si drobný přešlap mohu dovolit.

Voda – Je to jako bratr a sestra. K dobré kávě prostě patří voda. Káva odvodňuje.

 

Víno

Držení skleničky – Hrozná varianta je držet skleničku za tělo, ale držet ji za stopku dole také není správně. Sklenička se drží za stopku těšně pod bříškem, viz dřívější článek.

Pokojová teplota – Pokojová teplota je 18-19 stupňů, což vychází z historie, viz dřívější článek.

Led, jahody, brusinky – Víno je úžasné, když je čisté. Proč do něho házet nějaký bordel.

Cinkání sklenicí – Pokud si chcete s někým připít a tzv. si u toho „cinknout“, využijte horní části sklenice. Nehrozí totiž její rozbití a i historicky to o jistotě před otráveným nápojem dává smysl.

Silikonový uzávěr – K chemii fakt nepřivoníme.

Správná sklenice – Pokud došel personálu správný druh sklenice, nekombinujte s nimi špatný druh vína. Vypadá to pak, jako když jste opilec, kterému je jedno, co pije, hlavně když se motá. Nebojte se, za chvíli přinesou správnou sklenici a pokud ne, na lehkou abstinenci se neumírá.

 

Whisky

Led – prostě ne. Netřeba spekulovat, whisky s ledem je v 99% špatně.

Vychutnávání – Společenská akce není nálevna. Takže whisky vychutnáváme po menších doušcích, ne že to tam kopneme a rychle pro další, protože je to celý večer zadarmo.

Mohutná sklenice – Pokud si můžete vybrat, tak určitě zvolte tenké sklo. Whisky lépe vynikne, sklenice se lépe drží a podle mého názoru i chutná. Silné sklo je praktické pro provozovatele, ale rozhodně není nejlepší pro vás.

Sladké zákusky – Dát si dobrou whisky, následně kávu a dort a pak zase whisky. No nevím. I to jsem viděl.

 

Další nealko

Džusy – Pít celý večer džus, to musí jednoho porazit. Tolik cukru, že si nic jiného nevychutnáte.

Čaj – Kde vám na společenské akci nabídnou opravdu kvalitní čaj? Má to cenu pít něco, co není dobré?

Pivo – Větší objem jak 0,3l je prostě faux pass. Hotovo, konec.

Voda – Prosím, jako u vína, žádný bordel dovnitř.

 

Závěrem

Obsah článku rozhodně není dogma, je to jen má zkušenost, která vám může v budoucnosti velmi pomoci. Zkrátka a jednoduše, vše má svá pravidla, která jsou prověřená často staletími. Nic proti kávě do zavařovačky, ale já si osobně myslím, že máme navíc.

 

MK

Martin

K whisk(e)y bych si dovolil podotknout že trend v samotném Skotsku ale i obecně posledních cca 3-5 let je poněkud benevolentnější - pije se prostě jak konzument uzná za vhodné/jak mu chutná a nikdo mu do toho nemá co kafrat. Já s tímto souhlasím i když osobně preferuji čístou - totiž pokud si někdo objedná Macallan 18 a dá si ji s colou jaké já mám právo mu něco říkat? Jsou to jeho peníze a jeho chuť. - Co mě ale mrzí ohledně whisky je žalostné rozšíření sklenic Glencairn (zatím jsem v čechách v zařízení nepotkal co je horší nepotkal jsem je ani v sev. Irsku) - jak to jednou zkusíte tak pro vás tumbler bude totální fó-pá, uvažuji že si jednu sklenici budu spolu s hodinovým sklem nosit s sebou - bohužel toto jde jen k přátelům protože v zařízení chtít nalít do vlastního skla bude asi opět fó-pá :-)

Martin Krupička

Dobré ráno, máte naprostou pravdu v tom, že vaše peníze, váš život, vaše volba. Na druhou stranu, pokud si dáte na telecí řízek kečup, princip zůstává stejný, ale něco bude možná špatně. A o tom je to vlastně celé. MK

Jirka

Jen jestli to není nešvar jen ve Vašich očích. V nejlepších whisky barech v Japosku se pije highball na veliko, koktejl z whisky je celosvětově in. Proč nepít whisky jako o závod když to někomu chutná? Vždyť to byl z počátku sprostý chlast dělnické třídy a neco vís se z whisky stalo až v posledních několika desetiletích. Párování whisky s jídlem? parádní záležitost, zkuste. Za mne ať si pije whisky každej jak chce když mu to tak chutná. Ty Vaše nešvary a faux pas si tvoříme předevěším sami. Nedělejme z whisky něco víc než je a hlavně ze sebe .-)

Martin Krupička

Dobré ráno, na to je vcelku jednoduchá odpověď. Umění opravdového gentlemana je schopnost přirozeně se pohybovat v jakékoli společnosti a té se přizpůsobit. Z vlastní zkušenosti mi přijde prostě zajímavé, když se bavíte v 14h u piva a utopence s bývalým premiérem ČR v klasické čtyrce, kdy se následně převléknete a v 19h nástup v Hiltonu, kde platí zase úplně jiná pravidla. Co si mohu dovolit na jednom místě, nemohu na druhém. A o tom byl článek. K vašemu komentáři. Whisky koktejly jsou super v jakékoli společnosti. Nic proti nim. Párování s jídlem, tak to je snad klasika. A že byla whisky sprostým chlastem? To přeci neznamená, že se budeme dívat dolů. Naším cílem je na sobě tvrdě pracovat a posunout se výše. MK

Ondřej

Souhlasím s Jirkou. Ve Skotsku i jak sám Martine říkáte, platí pravidlo pij whisky tak, aby ti chutnala. Svět whisky není jenom single malt, který si po Vašem způsobu i já sám nejlépe vychutnávám, ale nemám nic proti, když si v parných dnech někdo dá nejzákladnější blend na ledu v old fashion sklence na terase. Většina z nás si je přece vědoma, že svět krásných single maltek je poháněný byznysem blendů, tak proč způsoby jejího požívání hanit. Váš komentář ohledně rozšíření Glencairn nechápu - jako že je nebo není rozšířený? Z kontextu chápu, že nejspíš její nedostatek v ČR... V Plzni či Brně jsou využívány, popřípadě sklenice copita, samozřejmě v barech, kde alkoholu trošku rozumí. S kávou jste podle mě trochu vedle, kávový průmysl se vyvíjí a když pro vás je ve společnosti faux pas si dát cappuccino, tak já kroutím hlavou, že někdo ještě pije přepražený styl italské kávy, který svým spálením odstraní všechny chutě. Některé druhy kávy s vyšší aciditou se právě hodí k tomu, aby byly zjemněny trochou našlehaného mléka. Podle odborníků je servírování malé sklenky či panáka vody k espressu naprostý nešvar, objem tekutiny nenahradí to co z vás káva odvodní. Ale 0,3l vody je nicméně jiný případ a je-li ještě sycená, tak proč ne, bublinky dávají další rozměr k požitku z kávy. Závěrem ještě dodám, že ve společnosti jak jí popisujete nebo v lepších restauracích je vždy káva hrozná, výběrová káva je zatím výsadou jen malých kaváren a kiosků.

Martin Krupička

Dobrý den, cappuccino není nic proti ničemu do 12h. Je to prostě ranní nápoj. Co se týče espressa rozhodně bych jej nepovažoval za spálený nápoj bez chuti, tedy pokud se připravuje, tak jak má. Problém není často v přípravě, ale ve výběru kávy. Z mastné a přepálené kávy aromatický nápoj neuděláte. Určitě bych nechtěl porovnávat kvalitu kávy ve specializovaných kavárnách a běžných restauracích. Je však pravdou, že za posledních 10 let jsem zaznamenal obrovský skok kupředu. MK

Martin

Ondřej - trochu jsem vás zmátl, nejsem pan Krupička. Ono zde příspívá cca 5 Martinů, bohužel moje příjmení navíc také začíná na K takže uvádím pouze Martin - pan Krupička, autor webu má u svých příspěvků celé jméno a obrázek podle toho poznáte že píše on (tedy autor). Ke kávě se tedy nevyjádřím - já ji nepiji vůbec. Co se týče sklenic Glencairn - ano pochopil jste to z kontextu správně. Šlo mi o to že se divím že nejsou více rozšířené když se vyrábí od roku 2001 a SWA (Scotch Whisky Association) je tlačí jako oficiální sklo pro whisky. Možná to trochu svědčí o tom jak vlastně danému zařízení na -v tomto případě- whisky záleží (jak moc jí rozumí).

Martin Krupička

Dobrý den, obsah článku je třeba chápat jako radu, návod. Hovořím ze své vlastní zkušenosti, praxe a mohu vám na 100% říci, že jednou vám tyto rady mohou pomoci udělat ten nejlepší dojem. Můžeme diskutovat o tom, zda je to tak, či onak, ale tohle je prostě jasná a tvrdá praxe. Tento blog je mj. odlišný tím, že skutečně hovořím z velmi široké praxe a můžete mi věřit, že velmi dobře vím, o čem mluvím. Pokud jste pozorným čtenářem tohoto blogu delší dobu, mohu vám připomenout články a mé rady ohledně obuvi. Již před rokem a více jsem popisoval praxi a důvody, proč mít výjimečné boty. Nyní bych upozornil na reakci Donalda Trumpa na obuv Andreje Babiše. Ještě před týdnem bych mohl být chápán jako snob, blázen atd.. Dnes si můžeme říci, opět měly ty rady a články nějaké téma, které se nám nemusí líbit, ale prostě tato pravidla platí. Nezabývám se předěláváním článků a opisováním Wikipedie. Snažím se předat jenom něco ze svých zkušeností. Za svůj život jsem udělal spoustu chyb, ale vždy jsem se učil a nekriticky přijímal rady. V článku i sám říkám. Nehodlám se vzdát malíčku nahoru, i když vím, že to není úplně správně. Takže to prosím berte jako radu. Je to informace a uvidíte. Třeba si někdy na tyto řádky někdy vzpomenete a třeba vám pomohou. Na druhou stanu bych vám chtěl velmi poděkovat za diskusi. Je mi skutečně velice příjemné znát i váš názor a přemýšlet o něm a i díky vám se posouvat dál. Je to úžasné. Velice děkuji. MK

Ondřej

Špatně jste mě pochopil, nemám nic proti espressu, sám ho mám rád, ale jak říkáte důležitější než nápoj samotný je výběr kávy, pražení a zpracování. A pražení je právě to co jsem kritizoval, které u Italů bývá právě tzv. na second crack. Italy zmiňuji proto, protože jenom u nich jsem našel zmínku, že capuccino po 12té vyvolává rozpaky. Kdyby tomu bylo i u nás, tak by kávová kultura vypadala úplně jinak, protože capuccino patří ve většině kaváren k nejprodávanějšímu způsobu přípravy kávy. Nejspíše by ani nepronikl do Evropy flat white. Italský styl pití kávy je dle mého soudu, už dávno pryč, kavárny pařížsko-vídeňského typu uvolňují pozici berlínské vlně. Pije se americano (lungo), filtrovaná káva na různé způsoby, macchiato a další, a já v tom i na večer nevidím nic znepokojujícího.

Martin Krupička

Krásné dobré ráno, velice děkuji za pěkný komentář. Společnost i svět se nepochybně vyvíjí a bezpochyby máte v mnohém pravdu. Na druhou stranu je zároveň potřeba si vždy uvědomit, v jaké společnosti se v ten daný okamžik nacházíme. Pokud to bude na vánočním večírku s přáteli, je jasné, že atmosféra je uvolněná a nic proti tomu. Ale je také dobré si uvědomit, že určité události a společenské kruhy tato vlna mnohdy i pobuřuje. A o tom to je. Umění pohybu ve společnosti. Jinak bych chtěl říci a opět se tetelil blahem, že žijeme v ČR. Kdo chce, svůj šálek dobré kávy si zde najde a i ty restaurace se skutečně snaží. Jen pokrok za posledních pět let je obrovský. A že vše není dokonalé? No nevadí. Vůle zde je. MK

14.3.2019

Whisky a destiláty. Investice bez limitu 03/2019

No limit whisky and spirits investing 03/2019

0 + Číst dále
11.3.2019

Dingle triple distilled Batch 3 DOPORUČUJI ideální investice březen 2019

Whisky and spirits, ideal investment of March 2019

2 + Číst dále
20.2.2019

Japonská whisky? Jen blázni se radují.

Japanese whisky? Common sense, please.

2 + Číst dále