Martin Krupička

Domácí slivovice 2 roky v sudu

14.5.2018
Homemade Plum brandy 2 yo

V předchozích článcích jsem psal o svém domácím pokusu, koupit si dubový sud a v něm „stařit“ slivovici. No vidíte. Sešel se rok s rokem a včera jsem obsah nalahvoval a vyměnil za portské.

 

Vize

Nikdy jsem neměl rád úplně čirý alkohol, proto nebylo daleko k myšlence, pořídit si vlastní, malý dubový soudek a pokusit se v něm doškolit nějaký zajímavý alkohol. Jelikož jsem patriot, první volba padla na slivovici.

Dubový sud měl a má pro mě několik výhod:

  • Dřevo mám prostě rád a i jako věc je soudek krásný.
  • Pokud se o něj budete starat, je to investice na celý život.
  • Dubový soudek vždy bude mít svoji hodnotu.
  • Je to úžasný prostředek ke zvyšování hodnoty běžného alkoholu bez práce.

 

Realizace

Na začátku byly sudy tři. Můj a pro mé dva kamarády, pro něž jsem též sehnal výbornou slivovici. Cenově vyjádřeno, vstupní investice byla cca 2500,- soudek a 2500,- deset litrů slivovice. Za zhruba pět tisíc takové radosti.

 

Chyby, výsledky, možnosti

Předně je potřeba říci, že jsem nepočítal s tak velkým odparem. Co rok, to dva a půl litru. To je docela opravdu hodně, ale nevadí, stejně ani nevím, jak takové množství vypít. Pokud však máte takto vysoký odpar, musíte být připraveni na dolévání. Už s tím rovnou počítejte a kupte si něco do zásoby. Litr, jak vidíte, může být málo.

 

Kvalita destilátu se stává během velmi krátké chvíle proměnlivá. Vzhledem k tomu, že byl sud nový a měl jsem jej doma, musíte i vy dávat opravdu velký pozor, jak chcete, aby váš výsledný produkt vypadal. Někdo může říci, že jsem udělal chybu, ale já jsem prostě chtěl vědět, kde je míra, možnosti, a tak jsem nepochybně držel slivovici v sudu déle, nežli by bylo zdrávo. Takže tedy, pokud máte úplně nový sud, ideální doba prvního stočení byla šest měsíců. Po této době měl destilát překrásnou barvu jako osmi letý rum, neztratil svoji vůni po slivovici a byl svěží a lahodný. Postupem doby získával silnější dřevitost, ztrácela se ovocitost, aby po dvou letech výsledek chutnal spíše jako whisky nežli slivovice. Pro někoho možná bonus, pro mě velká chyba, která se však dala velmi lehko očekávat.

 

Po kompletním vyprázdnění sudu jsem měl připravené láhve vcelku dobrého portského vína, kterým jsem jej opět naplnil. Má vize je počkat dva až tři roky a následně opět nalít nějakou dobrou slivovici s tím, že by již mohla být v sudu navždy. Tedy, doufal bych tak 20 let. Jen vyřeším odpar, což je v mém případě jednoduchá záležitost, sud půjde do vinného sklepa a hotovo.

 

A jaká je moje prvotina? Ve vůni lze vycítit lehce citrusový nádech, zelené jablko a dřevo. V chuti divoké koření, jemný med, sladkost a samozřejmě dub. Dokončení je velmi dlouhé, obsah alkoholu bych odhadoval kolem 55, max. 60%.

 

Závěrem

Nyní jsem prostě zkusil, co umí desetilitrový sud s čerstvou slivovicí. Ještě sice nevím, co s tím vším alkoholem budu dělat, ale velmi pravděpodobně několik lahviček půjde jako dárky mým přátelům, něco si nechám do budoucna jako zajímavost k různým výročím, něco vypiji a něco půjde do vaření. Uvidíme. Kvalitní alkohol má zkrátka tu výhodu, že se nekazí a vždy najde své uplatnění.

 

MK

Luděk

Můžu jenom potvrdit vysokou andělskou daň :-) Jenom se zeptám, jak zabrání umístění sudu do vinného sklepa tomuto odparu? Je odpar způsobený pouze teplem?

Martin Krupička

Dobrý den, odkáži na dřívější článek, jak si vyrobit vlastní single barrel a proč? MK

jirka

odpar je přeci žádoucí, když budete dolévat tak kvalita alkoholu bude jiná než když opravdu projde kvalitním zráním...ale je pravda že 2 roky na tak malý soudek je už hodně... to Luděk, není to ani tak teplem (i když u Kavalanu má velký vliv) ale střídáním teplot a také vhlkostí, kvalitou sudu, zda je to refill...

Martin Krupička

Dobrý den, odpar je zcela nepochybně žádoucí. Jak jsem říkal, záleží na každém, co chce vlastně vyrobit. Já jsem věděl, že kdybych po prvním roce nedolil, tak by výsledek mohl být hodně špatný. Včera jsem hned po závěrečné degustaci psal kamarádovi, který vůbec neředil, aby ihned také stočil. Zcela určitě si vyměníme vzorky a porovnání bude velmi zajímavé. Třetí kamarád již nějaký ten pokus také dělal, takže je to minimálně důvod k posezení nad zajímavým tématem. MK

Luděk

Děkuji Jirkovi :-) kamarád od nás dostal podobný soudek, měl být kompletně připravený na náplň, šla do něj také slivovice a za rok byla pryč :-D Tak byl nemile překvapen. A soudek byl právě pěkně doma vystavený. Tak jsem si to chtěl jenom upřesnit.

Luděk

Martinovi: Díky za odkaz, nějak jsem ten článek přehlédl, dovzdělám se :-)

Martin Krupička

Dobrý den, nic se neděje, od toho tento blog je. Sud a prostředí může dělat i 85 procent úspěchu alkoholu. Je to skutečně alchymie. Jaké dřevo, vypálení, kde skladovat, jak dlouho atd. MK

jirka

odpar je přeci žádoucí, když budete dolévat tak kvalita alkoholu bude jiná než když opravdu projde kvalitním zráním...ale je pravda že 2 roky na tak malý soudek je už hodně... to Luděk, není to ani tak teplem (i když u Kavalanu má velký vliv) ale střídáním teplot a také vhlkostí, kvalitou sudu, zda je to refill...

Kalina

Počítejte že ztratíte tak 5% alkoholu/rok

Martin Krupička

Dobrý den, se ztrátou alkoholu se počítalo. Polovina je již darována, zatím se nikdo neotrávil, takže jasná pozitiva. MK

MartinL

Dobrý den. Máte zkušenost s akátovým sudem? A s pípou či bez pípy? A s materiálem obručí? Děkuji.

Martin Krupička

Dobrý den, akátový sud mívá především méně vad při plnění. Pokud mohu doporučit, ta za mě bez pípy. O jeden velký problém méně. Sud jedině s obručí, snad už se ani jinak nedělá. MK

Patrik

Niekde som cital ze davat sudovat slivovicu je zbytocnost pretoze ked s apodari vypalit dobru slivovicu tak jej uz netreba byt v sude, preco ste sa rozhodli prave pre slivku? A este by ma zaujimalo preco sa odporuca davat do sudu portske? ak spravne uvazujem, nejake tie zlozky vina sa potom usadia do palenky ktora bude potom v sude? Vdaka :)

Martin Krupička

Dobrý den, nejsem příznivcem čirých destilátů a slivovice je snadno dostupná a pokud máte dobré kontakty, tak i kvalitní. Mám také rád i ovocné destiláty. Nesouhlasím s tím, že by bylo škoda dávat kvalitní slivovici do sudu. Po půl roce v dubovém sudu je úžasná a doporučuji každému, je to opravdu zážitek. Víno, ideálně portské, se samozřejmě dává do sudu k ovlivnění výsledného efektu. Po portském je výsledný alkohol daleko lepší a voňavější. Portské udělá na vnitřku sudu zajímavý povlak, který pak přechází do obsahu pálenky, což je vždy pozitivní. Alkohol je pak sladší. MK

Martin

Nevím kdo a jak do hloubky studoval výrobu sudů ale já zatím nenašel sud který by byl správně vyrobený. Podělím se tu tedy s vámi o to co jsem během cca roku zjistil. Většina soudků jsou takové dekorační z odpadního dřeva které nemají ani správně nařezané dužiny (proto může být i tak vysoká andělská daň). Mám doma 80% pálenku z bezového květu a pomalu se připravuju na to že si sud vyrobím nebo nechám vyrobit na zakázku protože malý kvalitní koupit nejde. Mám dojem z fotografie že i sud pana Krupičky trpí tímto problémem. Zkuste si vyzpovídat bednáře pokud se vám vůbec podaří nějakého najít. • Čím menší sud tím menší dobu v něm obsah necháváme je to díky kontaktní ploše na objem obsahu. • Sudy se vždy zevnitř vypalují a to včetně dna a víka aby se třísloviny ve dřevě přeměňili na aromatické látky - na víno středně na destilát silně. • Do sudu lijeme 60-95% ní alkohol [víc jak 96% je těžko vyrobitelné] ideálně 63.5% kdy je interakce ligninu nejlepší a andělská daň nejnižší. • Sudy a víno je úplně jiná liga. • S portským v sudu bych byl opatrný nestudoval jsem sudování vín krom toho že v nich zraje s mikrooxidací ale jedno vím jistě díky nízkému obsahu alkoholu (ano 20% dolihovaného portského je málo) může dřevo začít hnít - doporučuji pečlivě a pravidelně sledovat ale nejlépe víno do sudů v domácích podmínkách nedávat vůbec. Víno je v sudech běžně myslím do cca 10% alkoholu takže to je spíš voda, funguje to trochu jinak než pálenky a krom toho portské a sherry se po zrání dolihovává. Doma tak akorát destiláty.

Martin Krupička

Dobrý den, souhlasím s vámi, že zakoupit takto malý sud bez vady je dnes opravdu problém. Také mi byl doporučovaný právě akát, avšak já zvolil dub, takže to může být také problém. Co se týče portského, je to stejně jako s dvouroční lhůtou skladování. Zkrátka zkouším a uvidím, co to udělá. Nějaké zpětné vazby od kamarádů vinařů mám, takže uvidíme. MK

17.5.2018

Port Askaig 12y, 15y, 16y, 19y DOPORUČUJI ideální investice květen 2018

Whisky and spirits, ideal investment of May 2018

1 + Číst dále
7.5.2018

Vyšší investice, vyšší výnos?

Higher investment does not mean higher profits.

2 + Číst dále
19.4.2018

Whisky a destiláty. Investice bez limitu 04/2018

No limit whisky and spirits investing 04/2018

2 + Číst dále