Martin Krupička

Barové pábení 09/2019

11.9.2019
Bar tips 09/2019

Pomalu se nám začíná bar plnit, ale ještě by to něco chtělo. Trocha rozmanitosti by určitě neuškodila a tak jsem si tento měsíc pro vás připravil dvě velmi zajímavé láhve a nějaké to doporučení navíc, protože léto rozhodně nekončí, ale zase podzim se pomalu blíží. Mým tipem pro tento měsíc bude tedy 12y whisky a prvotřídní gin.

 

Bunnahabhain 12y

Když někdo slyší tento až krkolomný název, jeden by měl pocit, a také jsem to slyšel, že se jedná o nějakou indickou whisky. Opak je pravdou, byť historie tohoto městečka je více jak zajímavá. Založeno bylo roku 1881 z důvodu stavby lihovaru a obyvatelé zde také, tak jako dodnes, byli, jsou a asi i budou většinově zaměstnáni. Divoký název vychází ze skotské gaelštiny, což je goidelský jazyk keltské větve indoevropské jazykové rodiny. Je příbuzná irštině a manštině. Název lez přeložit jako Bun na h-Abhainn, což můžeme chápat jako „noha řeky“ nebo také „ústí řeky“. Setkal jsem se s obojím.

 

Bunnahabhain produkuje whisky s menší rašelinou, než je u ostrovní konkurence zvyklé a není filtrována za studena, což může mít efekt mírné zakalenosti, která ovšem není vadou nápoje. Bunnahabhain jsem si vybral proto, že je jiná, ale přesto velice zajímavá. Kdo jí ochutnal, v 95% shodně potvrzuje, že poměr cena, kvalita, originalita je fantastický.

 

Osobně nevím, zda jsem v láhvi našel vše, co výrobce deklaruje, ale určitě mě zaujaly příjemné mořské tóny a zajímavá kombinace koření. Pokud jsem v minulosti říkal, že ta a ta láhev je unisex, tak tady říkám, že je to láhev pro chlapy, a nebo pro opravdu zkušené ženy v kalhotovém kostýmu od Channelu, které se vyznají.  Její hodnocení se osciluje kolem 85%, což při láhvi za 1099,- není rozhodně špatné.

 

 

 

McQueen Violet Fog gin

Když jsem přemýšlel o nějakém zajímavém ginu, původně jsem si myslel, že doporučím Rokeby´s Half Crown gin, ale nakonec jsem byl nasměrován k něčemu mnohem zajímavějšímu, k McQueen Violet Fog.

 

 I přesto, že je domovinou ginu Evropa, tento produkt pochází až z jižní Ameriky, přesněji tedy z Brazílie, kde mu dali zajímavou přidanou hodnotu. Nejprve se asi sluší říci, že McQueen Violet Fog je vyráběný z 21 bylinek a to nadvakrát. Nejdříve se prostřednictvím macerace přidává 15 klasických bylinek, aby následně parní infůzí byl produkt doplněn o šest dalších, což jsou např. bazalkové listy z Indie, portugalský rozmarýn, fenykl středomořský, calamansi z jižního Pacifiku, badyánu domácího z Vietnamu a acai z rodné Brazílie.

 

Musím říci, že jsem byl velmi natěšený, až výsledný produkt ochutnám. A výsledek? Byl zajímavý jak při samostatné degustaci, tak v podobě klasického koktailu gin tonic. Jediné, co mi přišlo nepraktické, byla samotná masivní láhev, která plní formu karafy a tak se z ní přeci jenom destilát hůře nalévá.

   

Někdo by možná řekl, že je zbytečné vyhazovat tolik peněz za láhev ginu, který půjde z 90% do koktailu s tím, zda vynikne jeho chuť. To samozřejmě nechám na vás, protože záleží na tom, jak gin pijete. Někdo preferuje samotný, vychlazený a jej určitě velice ocení. Někdo preferuje gin tonic, nebo kombinaci s ovocnými šťávami, tak ten si může vybrat z další bohaté nabídky třeba zde.

 

 

 

Závěrem

Tento měsíc jsme nezůstali jen u klasických destilátů, ale pokusil jsem se reagovat na současné roční období. Trochu teplo, trochu zima. Ať se ale rozhodnete pro jakoukoli variantu, neuděláte špatně. V poslední době to říkám poměrně často. Užijte si život. Zítřek je nejistý, žijme dnes. Kdo krájí život na tenké plátky chleba, často chodí spát hladov.

 

MK

jirka

Jo ten novej Bunna je fakt skvělej, ale pozor nebrat starou flašku...tato nová je parádní:)

Martin Krupička

Dobrý den, děkuji za zpětnou vazbu. MK

jirka

jo a i když není fitrovaná tak protože má více jak 46% tak se Vám rozhodně nezakalí...

Martin Krupička

Dobrý den, to je údaj vydávaný výrobcem. Jak je vidět i z fota, whisky je krásně čirá a jiskrná. MK

Jirka

Martin Krupička: nastudujte si fitraci a proč se dělá a pak pochopíte proč jste se chytil na marketingový žvást výrobce o zákalu .-)

Martin Krupička

Dobrý den, důvod filtrace je mi velmi dobře znám. Provádí se u whisky s obsahem alkoholu do 46%, pak již nemá smysl. Bunnahabhain 12y má 46,3%. Ano, riziko zakalení je zcela minimální a výrobce se rád kryje, což chápu, protože pak zde v této hraniční fázi vstupují další možné vlivy, jako je např. skladování atd.. To, co chcete řešit je vlastně 0,3% alkoholu. Nevím, zdá se mi tato reakce poněkud nepřiměřená. MK

@Jirka

Nechapem, preco musite byt v kazdom druhom prispevku ironicky...

jirka

to jirka: nejsem ironicky, jen jsem přesvědčen že když už někdo o něčem píše tak by měl něco znát a nepsat bludy...

Martin Krupička

Dobrý večer, mohu se zeptat, co je špatně na tom, že filtrace se používá do 46%? Láhev má 46,3%. Skutečně mi uniká ten blud. MK

jirka

Martin Krupička napsal jste: - není filtrována za studena, což může mít efekt mírné zakalenosti, která ovšem není vadou nápoje- což je blud velkej a kdyby jste si filtraci nedostudoval až po té co jsem Vás na to upozornil tak by jste tento blud nenapsal nebo neokopíroval..spousta palíren nebo indi nefiltruje ani pod 46%...bez ohledu na to že ta láhev je opravdu vynikající...

Martin Krupička

Dobré ráno, mýlíte se. Napsal bych to i nyní. Je to oficiální informace výrobce. Proces a důvod filtrace jsem znal i před vaším upozorněním, asi jako 90% čtenářů. Z komentářů jasně vyplývá, že komunita na těchto stránkách je dobře vzdělaná, takže nic převratného se nekoná. MK

jirka

Martin Krupička: jasný, tak mi ukažte kde todle výrobce píše? na flašce to není, na stránkách taky ne...to jsou oficiální věci ne?

Martin Krupička

Dobrý den, během příštího týdne vám to najdu. Filtrace má svůj důvod. Filtruje se zcela běžně za nějakým účelem do 46%. Dnes se bavíme o 0,3% alkoholu. To je skutečně směšné. Děsím se doby, kdy mi přijde obálka s pokutou 1500 Kč, kdy jsem v úseku s omezenou rychlostí 40 km/h jel 40,3 km/h. Dokonce jsem si to na základě vašich komentářů prověřil telefonátem na ČZU. Odpověď byla jasná. Pokud vezmeme v úvahu obsah alkoholu, absenci filtrování, možné podmínky skladování (teplota, světlo atd.) a rezervu v určení obsahu alkoholu, v žádném případě se není za co omlouvat. Z mého pohledu je to stejné, jako když jsem byl nazýván hlupákem, když jsem již před více jak 15ti lety jako jeden z mála říkal, že destilát v láhvi zraje. Byl jsem v naprosté opozici a spousta rádoby odborníků ještě dnes opakuje nesmysl, že destilát v láhvi nezraje. Tenkrát jsem psal velmi rozsáhlý článek s porovnání s vínem, kde byl srovnáván korkový a silikonový uzávěr, dále jsem popisoval zcela prokazatelné okem viditelné změny destilátů, plus další a další rozbory. Říci mi, že jsem 11.09.2019 objevil pojem filtrace. K tomu asi již není co více dodávat. MK

Martin

Dotaz na Jirku - starou flaškou myslíte tu ze zeleného skla kde 12 let je v kolečku hned pod kormidlem kormidelníka? Nemá tu dodatečnou červenou spodní etiketu.

jirka

Martin Krupička: jasný v pohodě to najděte, já mám čas. 46% není dáno legislativou ale chemií a to je rozdíl mezi Vaší pokutou a přírodními zákony...

jirka

Martin: ano tu zelenou nebrat..na tudle flašku přešli tuším vloni ale hlavně se změnil destilát a to k lepšímu :)

Martin

Hmm tak včera ochutnáno a potvrzuji že ta nová Buna 12 je fajnová na pití. +Možný tip na příští barové pábení - BOURBON - ochutnal jsem Makers Mark a jsem v šoku dá se to pít ba co víc je to dobré - zapomeňte na Jimy, Jacky a podobné hnusy co se tlačí lidem brutální reklamou.

jirka

Martin Krupička: nezapoměl jste na mne? týden je pryč a já bych se rád něčemu přiučil :-)

11.11.2019

Small talk. Umění prvního úspěchu.

Small talk. Art of the first victory.

1 + Číst dále
31.10.2019

Whisky a destiláty. Investice bez limitu 10/2019

No limit whisky and spirits investing 10/2019

1 + Číst dále
29.10.2019

Whisky Life Prague přichází

Whisky Life Prague is coming

0 + Číst dále