Martin Krupička

Marinovaná panenka, tip na party nebo večer k vínu

30.8.2017
Opravdové delikatesy nemusíte kupovat v obchodě. Stačí trocha času a invence.

Nebudu tady tvrdit, že je to můj recept, není. Velmi jsem se nechal inspirovat „Italem v kuchyni“ a rozhodně toho nelituji.

 

Co budete potřebovat

Předem upozorňuji, že není třeba dodržovat recept na 100%, ale můžete si vše přizpůsobit s tím, co vám skutečně chutná, zkrátka a jednoduše, někdo má rád více koření, někdo chce panenku více vláčnou, někdo zase více dehydrovanou atd.. Nicméně s první zkouškou bych byl opatrný. Netřeba být umělec hned od začátku.

 

  • Základní bylinky: bobkový list, šalvěj, tymián, rozmarýn, oregano
  • Koření: mletá skořice, pepř
  • Ostatní: hrubá mořská sůl, třtinový cukr, kakao, alkohol
  • S čím můžete experimentovat: chilli, druh alkoholu, česnek atd.

 

Postup:

Očistit panenku

Nechat alespoň 8 hodin marinovat v alkoholu.

Nasekat bylinky (mimo bobkového listu) a maso v nich ze všech stran doslova vyválet.

Jemně posypat skořicí a holandským kakaem, vše opět pěkně vyválet.

Panenku následně dolaďte pepřem a bobkovým listem.

Na čistou utěrku nasypat a smíchat v poměru půl na půl sůl a cukr, nešetřete prosím.

Panenku položte do směsi soli a cukru a zabalte do „salámu“.

Položte do hlubší nádoby a vložte do lednice na ideálně 21 dní, nejméně však 15.

 

Co se bude v lednici dít?

Panenka bude postupně pouštět hustou lepkavou šťávu. Připravte se na to, že první týden poměrně hodně. Proto hlubší nádobu dospod. „Salám“ každý den obracejte a pokud se vám bude zdát, že je uvnitř opravdu málo soli s cukrem, klidně dodejte.

 

Teď už je to na vás

Panenka se rozhodně nezkazí. Nebojte, je to vyzkoušené po stovky let. A nyní je už jen na vás, co máte raději. Experimentujte, ale hlavně nespěchejte.

 

Závěrem

Vepřovou panenku marinuji zhruba 3x do roka a musím říci, že k vínu, zvláště k Sauvignonu nebo Muškátu, mi to přijde jako úžasná kombinace. Pokud dodržíte recept, nelze marinování pokazit. A nechtějte ani vědět, kolik byste za tuto úžasnou delikatesu zaplatili v obchodě. Dobrou chuť.

 

MK 

Láďa

Chtěl jsem se zeptat, proč alkohol ? V originál receptu není. Je tam pak nějak znát jeho chuť, je lepší výsledek ... ?

Martin Krupička

Dobrý den, osobně si myslím, že má vliv jak na křehkost, tak výslednou vůni a chuť. Příště budu experimentovat se slivovicí a následně po 21 dnech ještě nechám panenku na chvíli projít udírnou. Uvidíme, jaký bude výsledek. MK

Janči

Dobrý deň. Panenku idem robiť podľa receptu, len neviem či šťavu ktorú bude púšťať treba dávať preč. Ďakujem.

Martin Krupička

Dobrý večer, zcela určitě. Dejte pak vědět, jak jste dopadl. MK

12.3.2018

Tatarský biftek. Co by vás mohlo zajímat a měli byste znát.

History of American steak and Czech variants

1 + Číst dále
1.12.2017

Jak poznat stáří láhve (How to date a bottle of whisky)

LOT. Nic vám to neříká? Ale mělo by, pokud chcete skutečně znát stáří své investiční láhve.

1 + Číst dále
16.1.2017

Kvalita kůže

Není kůže, jako kůže. Udělat z jedné kůže deset. Není problém.

0 + Číst dále