Martin Krupička

Jak poznat stáří láhve (How to date a bottle of whisky)

1.12.2017
LOT. Nic vám to neříká? Ale mělo by, pokud chcete skutečně znát stáří své investiční láhve.

V jednom z komentářů ke článku MK whisky and spirits tips listopad 2017 jsem dostal zajímavý dotaz. Jak vlastně poznáte, v jakém roce byla vaše láhev vyrobená? Slíbil jsem odpověď, tak tady je.

 

Kolek

700612A2DD

První čtyři čísla identifikují výrobce/dovozce - tedy 7006 je Global Spirits.

Další dvojmístné číslo znamená den v měsíci - tedy 12. dne.

A znamená měsíc v tomto případě leden, B bude únor atd.

číslo 2 za áčkem znamená rok. Tedy 2012.

Další písmena znamenají velikost láhve a procento alkoholu viz obrazová příloha.

 

LOT kód

Číslo výrobní dávky/šarže/partie. Slouží k rozlišení určité výrobní dávky v rámci sérií. Použitím LOT kódu lze sledovat výrobek od data výroby až po prodej finálnímu zákazníkovi. LOT číslo obvykle obsahuje informace typu: rok, měsíc a den produkce, geografický region, výrobní podnik a další specifikace. Bohužel, LOT není u všech láhví stejný.

 

Příklady výrobců a distributorů

 

Stock Božkov

L2153J12/3.

L2=2012, L1=2011,L0=2010.

 

Rudolf Jelínek

L 27.09.11

výrobek byl vyroben 27. září 2011

 

Metaxa

L12020 01 362

L : označení pro Lot

12: rok plnění 2012

020: den v roce (dvacátý) – tedy leden

01: číslo výrobní linky

362: interní o značení pro směs

 

Jägermeister:

L1111360838

L: označení pro Lot

1: číslo linky

11: rok výroby 2011

136: den v roce

0838: čas plnění 8h 38minut

 

Remy Martin

L18512701

L : označení pro Lot

185 : den v roce (stošedesátýtřetí)

1 : rok výroby 2011 (vždy je uveden pod kódem ještě datum výroby tzn. 2011/07/04)

27: číslo linky 27.

01: interní značení objednávek

 

Jim Beam

L2188 SG C

L : označení pro Lot

2 : rok výroby 2012

188 : den v roce (osmdesátýprvní)

SG: Segovia – město JC: Jarnac - město CL: Clermont - město JF: Jerez de la Frontera - město

C: výrobní značení linky

 

Campari

LN/ZF29

L : označení pro Lot

N : místo výroby (N – Novi Ligure, CN – Canale)

Z : rok výroby - Používá se stále opakující se anglická abeceda.

T=2005, U=2006, V=2007, W=2008, X=2009, Y=2010, Z=2011, A=2012, B=2013, C=2014......

F : měsíc plnění – A=leden, B=únor, C=březen, D=duben, E= květen, F=červen, G=červenec, H=srpen,

I=září, J=říjen, K=listopad, L=prosinec.

29: dvacátý devátý den v měsíci

 

Lucas Bols

L225111011

L2 : linka č. 2

25 : 25. týden výroby (dvacátý pátý)

11 : rok výroby

1011: interní označení výrobce

 

Cointreau

L2052K0316

L : označení pro Lot

205: den v roce (dvě stě pátý)

2 : rok výroby - 2012

K: výrobní značení linky

03: interní značení objednávek

 

Drambuie

L11004212

L : označení pro Lot

11: rok výroby – 2011

0042: den stáčení do lahví

12: interní značení objednávek

 

Mount gay

24JAN2011

24: den výroby

JAN: měsíc výroby

 

Skyy vodka

LN/ZM11

L : označení pro Lot

N : místo výroby (N – Novi Ligure, CN – Canale)

Z : rok výroby - Používá se stále opakující se anglická abeceda.

T=2005, U=2006, V=2007, W=2008, X=2009, Y=2010, Z=2011, A=2012, B=2013, C=2014......

M : měsíc plnění pro rok 2012 je tento klíč : A=leden, B=únor, C=březen, D=duben, E= květen,

F=červen, G=červenec, H=srpen, I=září, J=říjen, K=listopad, L=prosinec, M=leden, B=Únor...

11: Jedenáctý den v měsíci

 

Macallan

L0973ML2 13:12

L0973: označení pro lot kód

M: rok výroby (M=2011, P=2012, K=2010, J=2006, H=2008, G=2007)

L2: výrobní linka č. 2

13: den výroby

12: měsíc výroby

 

Highland park

L1056KL10 19:01

L1056: označení pro lot kód

K: rok výroby (M=2011, P=2012, K=2010, J=2006, H=2008, G=2007)

L10: výrobní linka č. 10

19: den výroby

01: měsíc výroby (leden)

 

Famous grouse

L0261ML01 19:01

L0261: označení pro lot kód

M: rok výroby (M=2011, P=2012, K=2010, J=2006, H=2008, G=2007)

L01: výrobní linka č. 01

19: den výroby

01: měsíc výroby (leden)

 

Markers Mark

L1104MMA

L : označení pro Lot

1 : rok výroby 2011

104 : den v roce (osmdesátý první)

MM: Makers Mark Distillery

A: výrobní značení linky

 

Matusalem

22081101

22: den v měsíci (dvacátý druhý)

08: měsíc

11: rok

01: číslo linky 1.

 

Galliano

L51312

L5 : linka č. 5

13 : 25. týden výroby (dvacátý pátý)

12 : rok výroby

 

 

Courvoisier

L2095JC02

L : označení pro Lot

2 : rok výroby 2011

095 : den v roce (osmdesátýprvní)

JC: Segovia – město JC: Jarnac - město CL: Clermont - město JF: Jerez de la Frontera - město

02: výrobní značení linky

 

Canadian club whisky

L2/125 CL

L : označení pro Lot

2 : rok výroby 2012

125 : den v roce (stodvacátýpátý)

CL: Segovia – město JC: Jarnac - město CL: Clermont - město JF: Jerez de la Frontera - město

C: výrobní značení linky

 

 

United Brands - Boris Jelzin, The Old Distillerie, Agavita atd.

příklad: Boris Jelzin Clear 1L:

L 2 07 07 4 01 03:48

první číslice: rok plnění, např. 2 = 2012 (nebo 1 = 2011, 0 = 2010)

další dvě číslice: měsíc, např. 07 = červenec

další dvě číslice:  den, např. 07

následující jedna číslice: číslo plnící linky, např. 4

následující dvě číslice: pořadí plnění daného dne, např. 01

konkrétní čas plnění, např. 03:48

Takže produkt s číslem šarže L 20707401 03:48 byl naplněn 7.7.2012 ve 3:48 na výrobní lince č. 4, jako první produkt produkovaný v tento den na lince č. 4.

 

Pražská vodka a destiláty

L 3213011

První znak LOT kódu je písmeno L.

Pro zjištění roku výroby jsou zásadní první 3 znaky (resp. třetí znak).

L32 = rok 2012

L31 = rok 2011

L30 = rok 2010

 

Stejný kód je rovněž na zadní etiketě Wodky Gorbatschow.

Kód uvedený na etiketě L2925710 znamená, že tato láhev byla stočena v r. 2009.

  

Hennessy

L203716

L = LOT (označení kódu)

2 = rok výroby, v tomto případě tedy 2012

037 = kolikátý den v roce byl produkt vyroben, v tomto případě v 37. dni (6. února)

16 = interní registrační označení

 

Glenmorangie

L12 081 10:22 6ML

L = LOT (označení kódu)

12 = rok výroby, v tomto případě tedy 2012

081 = kolikátý den v roce byl produkt vyroben, v tomto případě v 81. dni (21. března)

10:22 = čas výroby

6ML = údaj pro potřebu výrobce

 

Ardbeg

L4 350 10:22 4ML

L = LOT (označení kódu)

4 = rok výroby, v tomto případě tedy 2004

350 = kolikátý den v roce byl produkt vyroben, v tomto případě v 350. dni (16. prosince)

10:22 = čas výroby

4ML = údaj pro potřebu výrobce

 

Belvedere vodka

ZYR. L1 08 28.05.10 10:36

ZYR. = označení místa výroby (Zyrardów)

L1 = označení výrobní linky

08 = interní označení výrobce

28.05.10 = datum výroby (dd.mm.rr)

10:36 = čas výroby

 

Závěrem

Jak vidíte, nejednotnost v označování je šílená. Nicméně po nastudování budete schopni minimálně odhadnout, jak se LOT tvoří a co může vyjadřovat.

 

MK

Honza

Ups, hodně nejednotné... Děkuji za článek a alespoň už vím, co mám hledat.

Martin Krupička

Dobrý večer, hodnotím stejně. Prostě zmatek. MK

Petr

Dobrý den, jak je to prosím s označováním lahví Hakushu? Mám doma Hakushu single malt 12y, UK distributor...na lahvi neni ani šarže ani kolek, pouze carovy kod. Lahev zakoupena v DE, prodejce tvrdí, že nemají povinnost kolkovat. Děkuji za odpověď

Martin Krupička

Dobrý den, kolek je záležitost pouze některých států, to je pravda. Pokud ji zakoupíte v DE kolek na ní velmi pravděpodobně nebude. Pokud jí ale doveze distributor do ČR a prodá vám ji, obávám se, že dochází k porušení zákona a obával bych se také, zda je láhev originální, zvláště pokud na ní chybí údaj o výrobě, který je všude na světě povinný a nepřipadá v úvahu, že by jej tam výrobce nedal, protože tím chrání v prvé řadě sebe. Podívejte se prosím ještě jednou, jakmile dorazím domů, mám tam rozpitou Hakushu 12y a podívám se na ní. MK

Petr

Na etiketě Hakuska 12y mám z identifikačních údajů pouze EAN kód: 4901777228894 a stejný kód je uveden i na krabici. Pokud tento kód zadám do googlu, vyhledá několik odkazů na tuto whisky, a to v různých zemích. Jiný identifikátor nevidím a marně tedy přemýšlím, jak zjistit nějaké konkrétnější informace o láhvi. Na stránkách Suntory jsem našel jen obecné informace, nic o počtu lahví, ročnících atd...Na vašem blogu a obecně v investování do alkoholu jsem nováček, ale jak již bylo uvedeno...bude případnou cenu láhve po x letech určovat i hodnocení konkrétních sudů/šarží, ze kterých pochází? Informace je důležitá i z toho důvodu, že se tímto začínám bavit až nyní, když již jsou některé z vámi doporučovaných whisky vyprodané a jsou občas dostupné právě jen na aukcích, ebay nebo sice od ČR dodavatelů, ale s nezajímavou šarží? Např. u lahve Kavalan Sherry Cask mám šarži 081219006, stejně jako uz tady na blogu jeden kupující, přičemž plnění bylo 2017.08.10. Jde tedy o destilaci 2008 lahvována až 2017, tzn.po celou dobu v původním sudu? Nebo je doba staření unifikovaná a lahvuje se např. až u distributora v DE z nějakého jiného obalu. Jde mi o to, jestli moje lahev ležela v sudu skoro 9 let než byla stočena a jaký je investičnírozdíl oproti oceněným lahvím destilace 2010 lahvovanym 2015... děkuji za odpověď, snad nejsou moje dotazy zmatečné. Petr K

Martin Krupička

Dobrý večer, mnoho složitých otázek najednou. Co se týče Hakushu a data výroby, musím přiznat, že jsem se právě podíval do svého baru a opravdu také jsem nenašel standardní identifikační údaj. Láhev jsem si pořídil z UK, takže je bez kolku. Nicméně něco mi říká, že by mohli být vyraženy přímo na dně láhve jako její součást. Možná, jak perfekcionisticky japonské. Ale neříkám, že to tak je, pokusím se zjistit. MK

Martin Krupička

Šarže, sudy atd.. pokud je výrobce uvádí, jsou skutečně věc důležitá. Jednou z mých prvních láhví byla nejvyšší řada bourbonů Blanton´s, kde výrobce uvádí velmi pečlivá data a dokonce umístění sudu ve sklepě. Pokud je takový údaj k dispozici, může být ku prospěchu investora, ale i samozřejmě naopak pokud má jinou láhev. Nicméně drtivá většina výrobců tento údaj veřejně neposkytuje. Pokud někdo vyrobí limitovanou sérii např. 6000 láhví, tak rychlým odhadem na tento objem bylo použito cca 26 sudů. Tento údaj tedy k dispozici není vůbec se tím ani nemusíte trápit. Důležitý je obsah a originalita láhve a obalu, případně i účet. Je pravda, že se kolem láhve Kavalan zde byla velmi živá debata, což je správně. Ale není to určitě pravidlem, proto si také můžete všimnout doslova drobných rozdílů v obsahu alkoholu, což se vám třeba u limitovaných sérii např. Glenfiddich nestane. MK

Martin Krupička

Co se týče láhve Kavalan, je to přesně tak jak říkáte a jak je uvedeno v článku. Whisky u Kavalanu jsou v současnosti celou dobu v jednom dubovém sudu. MK

Martin Krupička

Jaký je investiční rozdíl mezi whisky lahvovanou v roce 2010 a 2015 si vám opravdu netroufnu říci, protože by to bylo podobné věštění z koule. Jde o to pověstné investiční kdyby. Na jednu stranu by se dalo říci, že ocenění je super věc, ale na druhou stranu vaše láhev zrála více jak dvakrát déle. Dnes říkáme, že 2010 je nejlepší. Bude tomu tak za dvacet let? Popravdě nevím. On to totiž nikdo neví. Jsou whisky, které mají obrovský nárůst, dlouho si jej drží a pak spadnou, protože cena byla umělá. A naopak jsou ležáky, které všichni přehlíží a najednou doslova vystřelí do oblak. A pak nezapomínejte na média. Do roku 2014 znalo Yamazaki jen málo lidí. Pak ji stačilo najednou označit za nejlepší whisky světa a cena byla přes den doslova desetinásobná. Takže dnes můžeme tvrdit, že máte horší láhev. Pak stačí jeden pisálek, který řekne, že zrovna ta vaše je lepší nežli ta moje, a protože má Kavalan velmi pečlivou evidenci, může se stát, že zrovna držíte v ruce jackpot. Zkrátka tohle je investování. Nic není dáno. Důležité je, že držet sakra velmi dobrou láhev. Nyní se vás nechci dotknout, ale asi velmi pravděpodobně jste Kavalan jako taiwanskou whisky vůbec neznal. No a nyní jste dostal zajímavý whisky tip, na kterém se jak z komentářů vyplývá všichni shodují. Dostal jste veškeré podklady a myšlenky. Nyní už je to na vás a trhu, co lze vůbec koupit. Nicméně, já bych si s tím moc hlavu nelámal. Vybral bych to nejlepší, co trh nabízí, a šel bych prostě do toho. Kavalan má jednu obrovskou výhodu. Je zatraceně dobrý a vy do něho investujete na začátku jeho existence. Co si přát více? MK

Martin Krupička

Pokud jsou láhve z investičních tipů vyprodané, je vcelku pravděpodobné, že jsem se trefil do černého. V současnosti je čtenost whisky tipů velmi dynamická, tj. za poslední rok se mi nestalo, že by během prvních tří dní po zveřejnění článku, by byl počet zobrazení nižší jak 1000. V čase je číslo mnohonásobně vyšší a tyto články mají své pravidelné čtenáře i v zahraničí. Občas tedy bývá, že láhev je velmi rychle vyprodána. Jednou se dokonce stalo, že láhev byla vyprodána během dvou dnů. To je nevýhoda i krása limitovaných investičních láhví. MK

Martin Krupička

Pro přehlednost jsem se vám pokusil odpovědět na každou vaši otázku zvlášť. Snad se mi podařilo zahnat chmury a věřte, že cesta je cíl a whisky je jednou z nejlepších investic světa. Vykročil jste tedy správným směrem. MK

Petr

Dobrý den, tak už asi dvě hodiny trávím vyhledání nějakých info k láhvi Black Eagle s etiketou hlavou orla, kterou jsem pořádně nenašel ani na stránkách výrobce, atd. Láhev je darovaná, a je bez kolku. Na dně láhve je vlevo samostatně znak G, pod tím 94, uprostřed na dně v kroužku 6, a vpravé půlce dna číslo 3468 a pod tím velké A. EAN 084279908342 nenašel ani google. čtečka barcode mi k tomu napsala jen Metadata US/CA, formát UPC_A. Pokud by jste našel minutu na odpověď a byl ochotný zareagovat, tak Vám děkuji.

Martin Krupička

Dobré ráno, podívám se na to během víkendu a pokud najdu, určitě se ozvu. MK

Patrik

Dobry den.Jsem uplny zacatecnik ohledni investice do investicnich lahvi.Muzete me prosim poradit jak zacit,co nastudovat-studovat,precist,sledovat atd.Predem dekuji za odpoved

Martin Krupička

Dobré ráno, velmi často kladená otázka. V tomto měsíci tomu budu věnovat článek. MK

Antonín Novák

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda u nás existuje nějaké nařízení/zákon zakazující vykupovat a dále prodávat alkohol od soukromých osob. Myšleno v obchodě a samozřejmě v originálně uzavřených a kolkovaných lahvích. Děkuji za odpověď.

Martin Krupička

Dobrý den, určitě ne, jen je třeba nastudovat velmi přísná nařízení spojená s prodejem alkoholu jako celku. MK

12.3.2018

Tatarský biftek. Co by vás mohlo zajímat a měli byste znát.

History of American steak and Czech variants

1 + Číst dále
30.8.2017

Marinovaná panenka, tip na party nebo večer k vínu

Opravdové delikatesy nemusíte kupovat v obchodě. Stačí trocha času a invence.

2 + Číst dále
16.1.2017

Kvalita kůže

Není kůže, jako kůže. Udělat z jedné kůže deset. Není problém.

0 + Číst dále