Martin Krupička

Zrnková káva na doma

17.9.2019
Coffee beans for Home

V minulosti to byl pro mě symbol staré doby, pohádek a tak trochu absolutní nesmysl. Hovořím o domácím mletí kávy. Jak jsem přišel do let, bylo jedním z mých přání k vánocům, dostat paradoxně mlýnek na kávu. Ač to znělo pro některé z mého okolí komicky, já jsem to považoval za jeden z opravdu chtěných a milých dárků. Dodnes mi dělá neobyčejnou radost.

 

Arabica vs. Robusta

Nyní nevím, byť všude čtu a slyším, že robusta je druhem kávy, od velice váženého profesora z ČZU jsem se dozvěděl, že je to de facto plevel a jediná opravdová káva je arabica. Pak jsem také obdržel informaci, že 90% robusty po testech na přítomnost plísní byly pozitivní. No dost spekulací, půjdu do jistějších vod.

 

Hlavním rozdílem mezi tím, jakou si vyberete kávu, zda 100% arabicu, nebo robustu, je v tom, co od ní vlastně čekáte. Arabica je mnohem aromatičtější a chuťově zajímavější. Naleznete v ní ovoce, čokoládu, karamel, květiny, koření. Robusta je pak velmi dřevitá, hořká. Naopak zase robusta má na rozdíl od arabici 2x – 3x více kofeinu. Tudíž by se dalo říci, že si musíte rozmyslet, zda si chcete pochutnat, zrelaxovat, nebo nakopnout. Pro někoho, kdo má kávu jako životabudič je to vlastně jasné. Více o rozdílech v samostatném článku.

 

Zrnka

To, že máte zrnkovou kávu, ještě neznamená, že budete mít i dobrý nápoj. Velice záleží na způsobu pražení. Kvalitně upražená káva není vůbec černá, ale naopak má hnědozlatou barvu. Také by neměla být voskově lesklá, tedy mastná. Káva by měla mít přirozenou jiskru.

 

Pokud byste chtěli zkontrolovat, jaké zrno máte v ruce, je to docela jednoduché. Arabica má půlení zrna ve tvaru S, zatímco robusta je rovná.

 

Mletí

To je kapitola sama pro sebe. Opravdu dobrý mlýnek mívá většinou nastavení hrubosti, s čímž bych doporučoval v začátku hodně experimentovat, abyste si doladili, zda chcete více, či méně hrubou kávu. Já mám mlýnek nastavený relativně na hrubo.

 

Skladování

Káva je výborná, pokud jí vypijete do dvou měsíců od upražení, pak poměrně rychle ztrácí kvalitu. To je i nevýhody mleté kávy, která upadá již o 80% dolů již při samotné výrobě, tedy, co se kvality týče. Proto kávu skladujte ve vzduchotěsných nádobách. Pokud si někdo nyní myslí, no, to jsou zase řeči, jak mám skladovat půl kila kafe ve vzduchotěsné nádobě, tak to zkuste třeba jako já. Mám několik malých skleniček, které naplním na maximum a postupně otevírám jednu po druhé. Jednoduché a ve spíži i krásné.

 

Krátké rady na závěr

  • Kupte si moka konvičku a uvidíte, že turek naprosto skončil. Prosím, hlavně ne hliníkovou. Pro přípravu dobré kávy nepotřebujete drahé stroje.
  • Pokud nepijete kávu po litrech, zkuste se podívat po lokální pražírně. Farmářské trhy jsou mnohdy velmi dobrá volba.
  • Experimentujte s hrubostí mletí a sílou pražení.
  • A na úplný závěr bych možná poradil, že lógr nemusíte vyhazovat. Po usušení jej vsypte do malé skleničky a dejte do lednice, protože káva i v tomto stavu pohlcuje pachy a vlhkost. Kdo má kompostér nebo skleník, je to výborné hnojivo.

 

Závěrem

Psát článek o kávě je poměrně stejný nesmysl jako učit někoho řídit auto na dvou stránkách. Mým cílem bylo sdělit ty absolutně nejzákladnější informace a třeba někoho nasměrovat k lepším zážitku z kávy. Já miluji svoji kávu právě z moka konvičky. Je skvělá, i když silná. Příprava nápoje i konzumace má zkrátka svůj sexappeal.

 

MK

Martin

Nevím kam to napsat tak zkusím sem. Měl by někdo zájem o Macallan No.5 pantone fialová? Ballot končí myslím v pondělí 23 - cena je láhev 95,80 Liber + pošta 26 Liber celkem 121,80 Liber. Kdyžtak se tam přihlásím a v případě výhry láhev přenechám za tyto ceny.

9.11.2019

Sv. Martin, den hýření a veselí

Saint Martin, day of revelry and merriment

0 + Číst dále
18.8.2019

Bytová otázka? Kde je hranice myslitelného?

Micro flats. Is it still normal?

1 + Číst dále
22.7.2019

Zájmy pro muže aneb nuda nemá šanci

Bored forbidden

0 + Číst dále