Martin Krupička

Brandy, cognac - jaký je rozdíl?

29.12.2016
Z čeho, kde a jak se vyrábí? Drobné rozdíly, velké výsledky.

Název Brandy je odvozován od holandského brandewijn, což můžeme přeložit jako ohnivé víno. Základem je fermentace ovocných šťáv, konkrétně:

 

1. hroznová brandy (=brandy v užším slova smyslu) – vyráběná přímo z vinných hroznů nebo vinného moštu (např. Cognac, Armagnac)

2. brandy z hroznových výlisků (slupky, stopky a semena zbylá po lisování vína) – v Itálii zvaná grappa, ve Francii marc.

3. ovocná brandy – vyráběná z ostatního fermentovaného ovoce kromě hroznů (např. calvados, Kirschwasser, slivovice

 

Cognac je nejznámějším typem brandy, ale aby se mohla brandy nazývat cognacem, musí splňovat přísná pravidla, která ustanovilo BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac).

 

– musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii. Tento region se dále dělí na šest oblastí (cru): Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires.

– musí být vyrobena nejméně z 90% z bílého vína odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard;

– musí zrát v dubových sudech nejméně 2 roky od konce destilační sezóny, tj. od 1. dubna následujícího roku po sklizni.

 

 

 MK

24.12.2020

Vše nejlepší ke Štědrému dni

Merry Christmas

3 + Číst dále
30.3.2020

Co dělat doma?

What to do at home?

1 + Číst dále
13.3.2020

Phu Quoc, pohled plážového povaleče

Phu Quoc. My view

3 + Číst dále