Martin Krupička

Single barrel, experiment pokračuje

16.7.2019
Single barrel, the experiment continues

Sešel se rok s rokem, a tak je na čase pokračovat v soukromém experimentu s vlastním domácím sudem. V minulých článcích jsem psal o tom, proč jsem se rozhodl zakoupit si malý dubový sud, následně jsem se zabýval tím, čeho chci dosáhnout a jak vše skončilo.

 

Co se dělo pak

Když jsem získal, pokud si správně pamatuji, cca osm litrů vynikající slivovice, nemohl jsem nechat sud jen tak prázdný, proto padla volba na portské víno. Zakoupil jsem zhruba jedenáct litrů kvalitního portského vína, kterým jsem sud naplnil. Vešlo se mi tam něco kolem deseti a půl litru, takže super, necelá lahvinka mi zbyla pro hezký večer.

 

Proč jsem tak udělal? Měl jsem nějaký pocit, že sud vydal do původní slivovice, co mohl a naplnit jej podruhé by vlastně byl krok zpět. Přemýšlel jsem o různých variantách, které se nabízeli, od nejrůznějších likérů, sladkého vína, medoviny až nakonec zvítězila portugalská varianta. Nevím, zda to bylo dobré rozhodnutí, protože pokud chcete pořídit alespoň ucházející víno, může se vám takové plnění prodražit s tím, že nevíte, zda jej po vyjmutí ze sudu nevylijete. To zatím nevím, nechám se překvapit. Každopádně mi tam „zahučelo“ patnáct láhví portského, což jsem dělal opravdu s těžkým srdcem. Nicméně cílem bylo získat zajímavý burgundy povlak na vnitřní straně sudu, kterým bych doškolil další variantu mého pokusu.

 

Těžké rozhodování

Někdo by řekl, že se nyní nacházím vlastně ve velice jednoduché fázi. Já si však myslím, že naopak. A proto je vlastně tento článek v sekci diskuse. Čím naplnit sud? Pořídit si nějakou whisky, to by byl asi naprostý nesmysl. Pak mě napadl čirý cognac od Godeta, je to zajímavá varianta. Také to může být opět slivovice, nebo jak by asi dopadla vodka? V tuto chvíli mi jde o vytvoření nějaké zajímavého nápoje, který si nemůžete jen tak snadno zakoupit. A o tom to vlastně celé je.

 

Závěrem

Nic a nikdo nemá patent na pravdu, a tak bych vás chtěl požádat o diskusi. Jaký druh alkoholu byste zvolili vy? Vítězná varianta, nápad, se může těšit na vzorek zdarma. Bohužel to nepůjde obratem, ale variantu, která zvítězí, bych rád nějak odměnil.

 

Jde mi tedy o nejlepší volbu poměr cena vs. výkon, jak dlouho ponechat alkohol v sudu a očekávaný výsledek.

 

MK

jirka

proč je whisky blbost? kupte Glenfarclas 105 a dejte jí zajímavý finish .-) Jinak se lze taky domluvit v Jelínkovi na new make whisky a tu si sám vystařit. Podle mne je blbost tam dát vodku, destilát bez vůně chutě vyjetý na 96% a pak ředěný vodou, nemá sudu co nabídnout, a ze sudu získá jen portské a věci ze dřeva...i když jako experiment vlastně proč ne...

Martin Krupička

Dobrý večer, popravdě jsem se ještě s opravdovou vodkou ze sudu nesetkal. Tedy pouze jednou, ale to byl trochu podvod. Co se týče whisky, tak tam mě trochu děsí cena, kolik bych do toho investoval a jaký by byl výsledek. MK

Jan

Zdravím Vás, Martine, před měsícem jsem řešil stejný problém, ale o krok za Vámi. Mám 10 l soudek, ve kterém jsem měl 0,5 r slivovici (je výborná:)). Poté jsem přemýšlel čím sud naplnit, do užšího výběru se dostalo právě portske a whisky. Nakonec jsem zvolil variantu Jameson 3y v tescu za 329 Kc/0,7 l. Zrovna včera jsem testoval po 1 měsíci uložení vzorek - 37 % alkoholu a výrazná chuť i vůně po švestkách, jemné, pro mě výborné. Opět po půl roce, což vychází někdy před Vánoci, mám v plánu do sudu uložit stejnou slivovici jako v prvním případě a jsem zvědav na porovnání slivovice z čistého nového sudu a slivovice že sudu po irské whisky. Proč si myslíte, že whisky je špatná volba?

Martin Krupička

Dobrý večer, v tomto případě nemyslíte, že vlastně ze sudu jen berete a každé další plnění získává stále méně? Za mě whisky problém v síle alkoholu, který se snižuje a pokud bych tam dal něco v sudové síle, tak to nebude zrovna levná záležitost. MK

Kalina

Nevím čím by měla slivovice obohatit portské, sladké červené dolihovane víno s příchutí/vůní švestek? (Nelezelo náhodou to portské již na sudu?) Sudy se používají opakovaně, Jen se prodlužuje doba macerovány alkoholu v něm. Po portském má určitě cenu jen whisky (mladá), např.jak výše Jelinek.

Martin Krupička

Dobrý večer, Jelínek by určitě nemusel být špatný tip. Další otázka zní, jak dlouho nechat alkohol v sudu, i když to bude záležet na průběžném testování. MK

Martin

Já bych tam dal Tequillu, nebo radši Mezcal a pořádně kouřový, např. Gusano Rojo ten chutná jako když olizujete uhlíky z táboráku.

Martin

A po Mezcalu bych tam šoupnul 3x destilovanou Irskou Black Bush která zraje v sudech po sherry a je hodně jemná a dobrá. V akci lze koupit za 400 ale potřebuje se zbavit alkoholovosti což by soudek zařídil. Mohla by vzniknout velice zajímavá whisky, která by byla nakouřená (ne rašelina ale uhlíky z ohně), s příchutí Mezcalu, Sherry, Portského a možná i ty švestky by tam mohli jít najít.

Martin Krupička

Dobrý večer, použití mezkalu mě nenapadlo. Nedávno jsem pil na oslavě americké nezávislosti vynikající tequilu, prý je to v Texasu tradice. Takže mezkal proč ne. Jen nejsem úplně přesvědčený s obsahem alkoholu doporučované láhve, která je 38% a časem bude tedy ještě klesat. MK

jirka

Martin: je potřeba aby ten alkohol šel do sudu v sudové síle, 40% alkohol bude se sudem pracovat špatně, to je ten důvod proč výrobci dávají do sudu při 63,5%...

Martin Krupička

Dobrý večer, plně souhlasím. Původní slivovice šla v síle 70%. MK

Roman

A čo tak Ražovicu?Ja som ju skúsil dať do sudu po červenom víne (Odroda Dunaj) a uvidíme možno stoho bude nejaká domáca whisky.

Martin Krupička

Dobrý večer, co se týče ražovice, snad tedy správně chápu režné, je to měsíc, co jsem chutnal jednu takovou a přiznám se upřímně, no to byla síla. Fakt pro odvážné povahy. Máte zkušenost jak vypadá třeba po několika letech v sudu? MK

Roman

No samozná to ano len pre odvážne povahy.Začiatkom roka som skúšal taku čo bola 2 roky v sude a priznam sa že bola ozaj zaujimavá.Trošku ostrejšia ale chuťovo ozaj zaujímavá.

Martin Krupička

Dobrý den, no přiznám se, že jste mě zaujal, ale asi popravdě bych na to neměl tolik odvahy. MK

Jakub C

Dobrý den Martine, nepřemýšlel jste nad ideou vyrobení si vlastního obilného destilátu? Výroba vlastní whisky, nebo bourbonu by byla sice náročnější, než koupení lahví? Investice by byla, myslím si, o chlup nižší, ale hlavně by jste získal naprosto originální a jedinečnej produkt, kterej by byl jen Váš.

Martin Krupička

Dobrý večer, tato myšlenka mě nenapadla. Možná by to mohla být i výzva pro čtenáře? Co si nechat zhotovit vlastní sud? Přidá se někdo? MK

jirka

Martin Krupička: k tomu času...vzhledem k tomu že se bude jednat o několikáté plnění tak bude čas jistě delší, hodně již vzala slivovice, kdyby jste tam měl new make od začátku tak by za cca 2 roky odpovídala 10 yo ze standardního sudu (podle poměru povrchů a objemů)...ale byla tam slivka, pak portsky takze to bude zrat pomaleji, ale zalezi co od toho ocekavate, jestli jen finish po portskem tak bude stačit několik měsíců, jestli zrání new make na whisky tak několik let...

Martin Krupička

Dobrý den, jak se znám, čas pro mě nehraje roli. Na dobré věci je třeba si počkat. MK

Martin

Jirka + Martin - ano síla alkoholu je k zamyšlení ale vzhledem k tomu že nejde o sud ale spíše o soudek a bavíme se tu o experimentování tak bych to zas až tolik neřešil. Spíše záleží co bude pan Krupička chtít za výslednou sílu, vždy může sáhnout po nějakém silnějším plnění. Zaujalo mě ale co psal Jan že Jameson má po měsíci 37 voltů to je teda fofr. Samo věc vkusu mě by výsledek cca 20 - 30% spíše vyhovoval (širší publikum jako třeba i ženy a obecně lépe pitelné). Mě ty 50tky a 60tky moc nejedou mám potom 14dní vypálenou hubu a když si dám v té době 40tku tak mi přijde že má minimálně 50 :-)

Martin Krupička

Dobrý den, přiznám se, že bych také nečekal tak silný úbytek alkoholu. Nyní mě napadá otázka, zda sud dobře těsní a kolik obsahu se odpařilo? Nicméně výsledný produkt v síle 20-30 procent je pro mě něco, co bych asi neocenil. Partnerka má Legendario a to vyhovuje nám oběma. Jí chutí, mě cenou. Ne dělám si legraci. MK

jirka

Martin: já zastávám názor že se sudouvou silou je větší zábava. Sudovou sílu si snadno doředíte jak Vám vyhovuje, ale 40% již nikoliv, navíc tyhle síly jsou většinou filtrované za studena. Mám sudovky rád a prakticky neředím. Já v soudku se svou slivkou jsem za 5 měsíců šel dolu asi o 7% alkoholu, takže mne ty 3% nepřekvapují, ještě ovšem záleží jak je to měřené a zda s redukcí teploty...

Rog

Dobrý večer, krásne zadanie!!! Určite je hlavná otázka, čo do suda dať, ale okrem toho vidím ako podstatné aj to ako a prečo to tam naplniť... Ako zaznelo v diskusii, kupovaný alkohol o sile 40% nemusí byť to pravé. New make Gold Cock by bol isto zaujímavý (asi pre mňa najzaujímavejšie z toho, čo zaznelo), ale mám lepšie riešenie :-) 1. Ako enofil isto máte nejakého obľúbeného tuzemského vinára. Dohodnite si účasť na jeseň na vinobraní. Takom ozajstnom, keď sa víno oberá a lisuje. Hovorte s ľuďmi o ich práci, živote a užite si pekný slnečný jesenný deň. A hlavne dohodnite si potrebné množstvo mladého vína, ktoré bude takto plodom aj Vašej práce. 2. Nájdite si nejakú mistnu paliareň, kde vám z toho mladého vína vydestilujú pálenku podľa Vášho zadania (určite by som nešiel pod 50%). Buďte pritom! Nie, aby ste na to dozrel, ale aby ste si užil ďalší pekný deň v destilérke, priložil ruku k dielu, niečo zažil, naučil sa, opať spoznal ľudí... Na záver dňa si odnesiete potrebné množstvo destilátu do suda (radšej trošku viac, lebo veď aj koštovať je treba...). 3. Sudový experiment može pokračovať výrobou vlastného brandy. Myslím, že vínny destilát si s drevom/portským/slivovicou bude rozumieť. 4. Nepodcenil by som archiváciu niekoľko malých vzoriek každého produktu z daného suda. Takže o pár rokov si doprajete pekný večer - prierezovú degustáciu logitudinálnej práce so sudom - slivovicu, portské, brandy... časom isto niečo pribudne. A možte si pripomenúť tie dni, kedy ste sa tomu venoval, čo ste pri tom zažil a naučil sa. Nikto tomu destilátu nebude rozumieť tak, ako Vy. Bude to Vaše a keď niekoho k takejto degustácii prizvete, možte sa o svoje zážitky podeliť. Prajem Vám, aby ste o tých 5 - 10 rokov našiel niekoho, kto to ocení. Martin, držím palce a teším sa na vzorku :-)

Martin Krupička

Dobrý den, děkuji za krásnou a zároveň sebevědomou odpověď. Ale pravdou je, že v tuto chvíli oslovila nejvíce. MK

Ondra

A co láhve trošku namíchat v rámci jednoho druhu, pohrajete si s obsahem alkoholu podle potřeby, chuťově rozmanitější a v rámci staření by došlo k zcelení a výsledek by mohl být zajímavý.

Martin Krupička

Dobrý den, děkuji za tipy, určitě dobré k zamyšlení. MK

Ondra

Třeba volba cenově dostupných rumů a k tomu říznout el commandante 75,5%, který zvýší ABV a dodá další rozměr citrusové chuti. Mix žitných whiskey by to taky nebylo marné, Wild Turkey 81 a 101, pak mě napadá třeba irská Paddy - příjemný lowcost blend s chutí zeleného jablka, redbreast z toho nejspíše nevznikne, ale je to nápad.

Martin Krupička

Dobrý den, i vám děkuji za inspiraci. Pomalu se rýsuje závěrečné rozhodnutí. MK

13.8.2019

Tradice k narození dítěte

Traditions to the birth of a child

0 + Číst dále
18.6.2019

Prague International City Picnic

Prague International City Picnic

1 + Číst dále
6.6.2019

Soutěž o sako. Vítěz

Jacket competition. Winner.

1 + Číst dále